Sote-seminaari
21.05.2018

Lääkehoito uusissa sote-rakenteissa -seminaarissa 17.5. oli mainio pöhinä ja paljon asiaa!

Tilaisuuden puheenjohtaja, Takedan tj. Matthew Iles avasi lääkemenojen osuutta terveydenhuollon menoista sekä maakunta- ja sote-uudistuksen sekä lääkelain aikatauluja. Hoidon kannalta tärkeää on mm. resurssien ohjaaminen vaikuttavaan hoitoon ja rationaaliseen lääkehoitoon. Päivän mittaan korostui, että tulevaisuuden lääkehoidossa keskeistä on myös kansallinen yhdenvertaisuus ja sen varmistaminen valtakunnallisella ohjauksella.

Myös tiedolla johtaminen korostui monissa puheenvuoroissa. Mm. hoitotulosten seuranta (RWD) on ensiarvoisen tärkeää, samoin uusien lääkkeiden saatavuus.

PPSHP:n johtaja Ilkka Luoma muistutti, että mitä pienemmästä maakunnasta on kyse, sitä enemmän se joutuu tukeutumaan liikelaitosten asiantuntemukseen. Myös tästä syystä useamman tason ohjaus, eri ohjausvälineet ja yhteistyöalueet ovat tärkeitä. Pienet maakunnat tulevat olemaan ketteriä mutta myös haavoittuvia. Aikataulu on tiukka, mutta STM:n ja THL:n puhujat korostivat myös malttia: asiat etenevät tietyssä järjestyksessä.

LT:n johtaja Sirpa Rinnan luotsaamassa loppukeskustelussa käytiin monipuolista ja hauskaakin debattia. Yleisöä huolestutti mm. arviointiresurssien riittävyys. Viisasta on se reformien linjaus, että lääkehoitoa arvioidaan yhtenäisesti, hoitolinjojen näkökulmasta eikä erikseen esim. erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Sama hoidettava potilas kun on yleensä molemmissa.