BMI:ssä pohdittiin lääkkeiden ympäristövaikutuksia
12.08.2019

Lääketietokeskus tarjosi tänä kesänä opiskelijoille mielenkiintoisen haasteen pohdittavaksi: miten lääkkeiden ympäristövaikutuksia voisi vähentää. Haasteeseen tarttui kolme BMI-projektiin osallistunutta poikkitieteellistä opiskelijaryhmää.


BMI on vuosittain toistuva, poikkitieteellinen projekti, jossa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan, Aalto-yliopiston informaatioverkoston ja bioinformaatioteknologian opiskelijat kokoontuvat muutamaksi viikoksi yhteen ratkomaan yritysten tarjoamia haasteita. BMI-projekti sai alkunsa vuona 2012, ja Lääketietokeskus on ollut mukana alusta asti.


Tänä vuonna Lääketietokeskus oli BMI:n ainoa yrityskumppani. Lääketietokeskus tarjosi opiskelijoille ratkaistavaksi tärkeän ja ajankohtaisen haasteen: miten lääkkeiden ympäristövaikutuksia voisi vähentää.


- Suomessa apteekkeihin palautuu vuosittain 95 – 125 miljoonan euron arvosta käyttämättömiä lääkkeitä asianmukaisesti hävitettäväksi. Osa lääkkeistä päätyy myös jätteiden tai jätevesien kautta luontoon kuormittamaan ympäristöä ja vesistöjä. Halusimme kuulla, millaisia ajatuksia opiskelijoilla on ongelman ratkaisemiseksi, kertoo kehitysproviisori Elli Leppä Lääketietokeskuksesta.


Kolme ratkaisua lääkkeiden ympäristövaikutusten vähentämiseksi


Opiskelijat esittelivät ratkaisunsa EHMA-konferenssin päätöstilaisuudessa, jossa valittiin BMI-projektin voittajaratkaisu.


- Saimme opiskelijoilta kolme hienoa ehdotusta. Ensimmäinen ryhmä pohti aihetta kuluttajien näkökulmasta ja ideoi pullonpalautuslaitteen oheen liitettävän lääkkeen palautuslaitteen, josta kuluttaja saisi pantin palautettuaan käyttämättä jääneen lääkepakkauksen. Toinen ryhmä etsi ratkaisua farmasistien näkökulmasta ja ideoi somekampanjan, jonka myötä lääkejätteitä eniten vastaanottanut apteekki saisi käyttöönsä ekoapteekkitunnuksen.


BMI-projektin voittajaksi valittiin muun lääkeinformaation ohessa näytettävä lääkkeiden ympäristökuormituksesta kertova luokitusjärjestelmä.


- Voittajaryhmä pohti haastetta lääkäreiden ja hoitajien näkökulmasta ja selvitti, mitä tietoa ja missä muodossa lääkäreille ja hoitajille pitäisi tarjota, jotta se tukisi ympäristövaikutusten huomiointia päätöksenteossa. Lääkäreiden ja hoitajien työn kannalta on kätevää, että ympäristötieto löytyy selkein värikoodein samasta paikasta kuin muukin lääketieto: mm. Pharmaca Fennica -palveluista ja potilastietojärjestelmistä.


Leppä kertoo, että BMI-projektin ideoita ja tietoja hyödynnetään Lääketietokeskuksen palveluiden kehittämisessä.


- Lääketietokeskuksessa on käynnistynyt nyt hanke, jonka tavoitteena on lisätä lääkkeiden ympäristötiedot osaksi muuta lääketietoa. Kiitos kaikille BMI-projektiin osallistuneille opiskelijoille hyvästä työstä ja hienoista ratkaisuesityksistä.


Kerromme Lääketietokeskuksen ympäristöhankkeen etenemisestä pian lisää. Seuraa nettisivujamme ja somekanaviamme #lääkkeenympäristöluokitus.


Lue myös:

Lääkealan ympäristöpäivässä pohdittiin lääkkeiden ympäristövaikutuksia

Merten hyvinvointia tarkasteleva muotoilu- ja tutkimuslaboratorio avautuu Designmuseossa 6. syyskuuta


Haluatko osallistua lääkealan ympäristöpäivään? Katso lisätietoja >


Haluatko mukaan Lääketietokeskuksen ympäristöhankkeeseen? Ota yhteyttä kehitysproviisori Elli Leppään:

Jätä yhteystietosi, niin olen sinuun yhteydessä!