Design Club Open Call 2019 Critical Tide
18.07.2019
Designmuseossa avautuu syyskuussa muotoilua ja tutkimusta yhdistävä Critical Tide -näyttely. Lääketietokeskus on näyttelyn pääyhteistyökumppani.

Helsinki Design Weekin alussa avautuva Critical Tide -näyttely kokoaa yhteen projekteja ja teoksia, jotka tutkivat meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Critical Tide yhdistää näyttelytilaan tutkimuksen, aktivismin ja yhteisöllisyyden.

Critical Tide avaa silmämme sille, millä tavoilla ihmisen toiminta vahingoittaa ympäristöämme, mutta näyttely myös uusii käsityksiämme siitä, millaisia keinoja tilanteen parantamiseksi voidaan löytää. Näyttely haastaa kävijän kokeilemaan, oppimaan uutta ja uppoutumaan.

Näyttely pyrkii osoittamaan, että muotoilu voi parantaa luonnon kestävyyttä. Kävijät tutustuvat erilaisiin tapoihin sitoutua aktiivisesti merien kestävään kehitykseen. Näyttelyssä on esillä muun muassa uusia materiaaleja havainnollistava merilevälaboratorio, hiuksista tehtyjä öljyntorjuntamattoja sekä koppi, jossa kävijä voi tunnustaa merta kohtaan tekemiään syntejä. Erilaisia töitä yhdistää teosten pohjalta löytyvä tutkimustieto sekä halu parantaa ihmisten ja merien yhteiseloa.

Näyttelyn takana on kansainvälinen joukko moniammatillisia tekijöitä: muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Julia Lohmann, muotoilija, sukellusohjaaja ja RMIT-yliopiston tutkija tukija Pirjo Haikola, muotoilija, kuraattori ja Emily Carr-yliopiston tutkija Gillian Russell ja graafinen suunnittelija ja kuvittaja Gero Grundmann.


Muotoilu tuo globaalit ongelmat lähemmäs ihmistä


Critical Tide tarttuu kriittisellä otteella ajankohtaiseen teemaan. Designmuseon intendentti Suvi Saloniemi on ollut kuratoimassa Critical Tide -näyttelyä yhdessä työryhmän kanssa. Hän on huomannut, että ympäristöteemoja on muotoilun kentällä alettu käsitellä erityisesti luonnon, lajien ja ihmisen yhteiselon näkökulmasta.

– Maailmalla avautuvat ympäristökriisiä tarkastelevat näyttelyt kyseenalaistavat nykyisen suhteemme ympäristöön ja pohtivat uudenlaista lajienvälisyyttä. Critical Tide -näyttelyn teokset pohtivat erityisesti uuden merisuhteen syntyä ja sitä, miten muotoilu voi olla mukana sen luomisessa, Saloniemi toteaa.

Ihmisen ja planeetan yhteiselon uudelleenjärjestäytyminen muuttaa Saloniemen mukaan väistämättä myös muotoilun ja muotoilijan asemaa.

– Monet muotoilua esittelevät näyttelyt ehdottavat nyt, että muotoilijat ja muotoiluteollisuus voisivat tulevaisuudessa olla tulosvastuussa planeetalle markkinoiden sijaan ja yhteiskunnan käytössä kaupankäynnin sijaan, Saloniemi toteaa.


Testaa uusia materiaaleja, kurkista tulevaisuuteen tai tunnusta merta kohtaan tekemäsi synnit


Critical Tide -näyttelyyn on koottu kahdeksan projektia, joihin voi osallistua katsomalla, kuuntelemalla tai kokeilemalla.

Aquatocene -ääniteos

Slovenialaisen taiteilijan Robertina Šebjaničin Aquatocene-projekti tutkii ihmiskunnan aiheuttamaa vedenalaista melusaastetta. Veden pinnan alla äänitetyssä teoksessa sekoittuvat meren eliöiden, merivirtojen ja ihmisen aiheuttamat äänet. Vedenalainen melu ja äänimaisema vaikuttavat merkittävästi moniin meren eliöihin. Aquatocene-äänimaisemat rohkaisevat kuulijaa pohtimaan sitä, millainen vaikutus melusaasteella on merenalaiseen elinympäristöön.

Baltic Characters -testi

Baltic Characters on näyttelytiimin luoma empatiaharjoitus. Leikkimielisessä testissä vastataan kysymyksiin ja selvitetään, mikä Itämeren eläjä vastaa parhaiten omaa luonnetta. Tavoitteena on saada ihminen sitoutumaan Itämeren asukkeihin sekä tunnetasolla että älyllisesti. Samalla se kasvattaa empatiaa ja yhteyden tunnetta lähimereemme. Testin on kuvittanut graafikko, kuvittaja ja näyttelytiimin jäsen Gero Grundmann.

Department of Seaweed -avoin merilevälaboratorio

Critical Tide -näyttelytyöryhmän jäsen, muotoilija ja tutkija Julia Lohmann työskentelee merilevän parissa ja on kehittänyt siitä valmistusmateriaaleja vuodesta 2007 alkaen. Näyttelyä varten Lohmann on suunnitellut avoimen merilevän muotoilulaboratorion, jossa hän rakentaa esineitä merilevästä ja esittelee aikaisempaa työtään materiaalin parissa. Merilevälaboratorio-projekti yhdistää muotoilijoita, suunnittelijoita, tekijöitä ja tutkijoita, jotka ovat kiinnostuneet levistä ekologisesti kestävänä materiaalina. Julia Lohmann ja hänen tiiminsä työskentelevät avoimessa laboratoriossaan näyttelytilassa keskiviikkoisin.

MARS – Modular artificial reef structure

Muotoilija Alex Goadin 3D-tulostettava riutta (2013) on suunniteltu taantuneiden koralliriuttojen entistykseen. MARS:in keraaminen pinta tarjoaa kasvualustan koralleille ja siihen istutetut korallit voidaan lopulta siirtää sellaisenaan meriin. Goadin projekti on voittanut useita palkintoja ja se on käytössä Malediiveilla korallihautomossa.

Matter of Trust -öljyntorjuntamatot

Yhdysvaltalaisen Matter of Trust -organisaation tietojen mukaan pelkästään Yhdysvaltojen aluevesillä öljyä vuotaa mereen noin 4,9 miljoonaa litraa vuosittain. Matter of Trust on kehitellyt mattoja ja puomeja, joiden avulla voidaan kerätä öljyä ja rasvaa vesistöistä. Matot valmistetaan orgaanisesta ja uusiutuvasta materiaalista, joka imee öljyä itseensä, eikä aiheuta lisähaittaa meriluonnolle: ihmisten hiuksista ja eläinten karvoista, villasta ja höyhenistä.

Ocean Confessionals -tunnustukset

Ocean Confessionals on koppi, jossa näyttelyvieras voi paljastaa merta kohtaan tekemänsä synnit. Synnit kirjoitetaan paperilapuille, jotka lasketaan mereen 26. päivä lokakuuta järjestettävässä seremoniassa. Laput on tehty hajoavasta paperista, joka vapauttaa hajotessaan kalsiumkarbonaattia. Kalkkikivistä vapautuvaa kalsiumkarbonaattia on käytetty järvissä vähentämään happamoitumista.

Radical Ocean Futures -ääni-installaatio, Andrew Merrie

Tohtori Andrew Merrien (Tukholman yliopisto) Radical Ocean Futures -projekti esittää neljä tutkimustietoon perustuvaa narratiivia merien mahdollisesta tulevaisuudesta. Projekti yhdistää tieteellisiä faktoja luovaan spekulaatioon. Näyttelyssä esillä oleva teos koostuu neljästä lyhyestä ääntä ja kuvaa hyödyntävästä skenaariosta.

Sea Chair -tuoli (Studio Swine)

Meressä pyörivän muovin hajoaminen kestää tuhansia vuosia. Studio Swinen Sea Chair -tuoli valmistetaan kokonaan meristä löytyneestä muovista. Muovi kerätään yhdessä paikallisten kalastajien kanssa ja tuoli valmistetaan sulatetusta muovista keskellä merta. Studio Swine (Super Wide Interdisciplinary New Explorers) on Alexander Grovesin ja Azusa Murakamin vuonna 2011 perustama taidekollektiivi.

Tapaa näyttelyn tekijöitä ja osallistu näyttelyn oheisohjelmaan

Critical Tide -näyttely yhdistää erilaisia tapoja osallistua, oppia ja tavata näyttelyn takaa löytyviä muotoilijoita. Näyttely levittäytyy Designmuseon Galleriasta myös Helsingin rannoille.
 
Critical Tide -näyttelyprojekti valittiin Designmuseon syksyn gallerianäyttelyksi avoimessa Design Club -näyttelyhaussa. Tämän vuoden Open Call -näyttelyn pääyhteistyökumppani on Lääketietokeskus. Näyttelyssä nähtäviä projekteja ovat tukeneet myös John Nurmisen säätiö sekä Suomen Lions Clubin Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke.
 
Katso myös: