Irmeli Suojala
17.05.2021

Hakeuduin farmasian alalle hiukan puolivahingossa, mutta opintojen edetessä ne muuttuivat aina vain kiinnostavimmiksi. Mielenkiintoisinta tällä hetkellä on lääkeinformaatio, ihmisten lääkkeiden käyttö ja millä keinoin farmaseutti voi olla tukemassa heidän lääkehoitoaan. 

Sosiaalifarmasian osaston ensimmäisessä kanditapaamisessa pohdimme kuka saa minkäkin aiheen. Itse en ollut vielä kerennyt juuri perehtyä olemassa oleviin aiheisiin, mutta listalla olevia aiheita silmäillessäni heräsi mielenkiintoni vaihtoehtoon lääketietosymbolit. Tämä vaikutti uudelta ja mielenkiintoiselta aiheelta, vaikka yhteistyöprojekti Lääketietokeskuksen kanssa vähän jännittikin. Niinpä ilmoitin halukkuuteni tehdä lopputyöni kyseisestä aiheesta ja lyhyen keskustelutuokion jälkeen Lääketietokeskuksen kanssa sain ohjaajan lopputyölleni. 

Runsaasti vinkkejä ja tsemppausta

Odotukseni lopputyön tekemisestä Lääketietokeskukselle olivat aluksi matalat, sillä itselläni ei ollut juuri mitään käsitystä lopputyön tekemisestä. Ennen ensimmäistä tapaamista ajattelin, että heti pitäisi tietää aivan kaikki tutkimuksen tekemisestä ja näen varmaan ohjaajan seuraavan kerran keväällä palautuksen yhteydessä. Todellisuudessa ohjaajan kanssa sovittiin säännöllisiä tapaamisia ja samalla kehittyi rutiineja itselleni lopputyön kanssa työskentelyyn. Sain myös runsaasti vinkkejä ja tsemppausta lopputyön tekemiseen. 

Tiedonhaku ja itsenäinen työskentely olivat oleellisessa asemassa lopputyötä tehdessä. Samalla toki vuorovaikutustaidot ja esiintyminen korostuivat projektin aikana. Tutkimustani varten jouduin järjestämään parikeskustelut, joiden keskustelun kulkua minun piti tietysti jonkin verran ohjata. Lisäksi lopputyötä esiteltiin muille kurssilaisille. 

Odottamattomia käänteitä oli tutkimusmenetelmän muuttuminen vähäisten osallistujien vuoksi, mutta siitäkin huolimatta lopputyöhön tuli riittävästi aineistoa. Lisäksi en odottanut, että lopputyötä olisi viime metreillä vaikea luovuttaa tarkistettavaksi. Mitään lisättävää työn sisältöön ei enää siinä vaiheessa ollut, mutta viimeisenä iltana oli vain pakko silmäillä työtä vielä. Lopputyö kuitenkin valmistui ajoissa ja työn tekeminen Lääketietokeskuksen kanssa sujui mutkattomasti. 

Aktiivisuus auttaa oikeaan suuntaan

Lopputyössäni oli mielenkiintoista koota keskustelijoiden ideoita uusista lääketietosymboleista. Samalla myös havainnot siitä, ettei lääketietosymboleita aina ymmärretä samalla tavalla tai kuinka jo ihan vain symbolien asettelulla tekstiin saattaisi olla merkitystä niiden hyödyntämisessä kiireisessä hoitotyössä.

Vinkkinä: ole utelias ja kysele paljon! Ohjaaja on sinua varten ja neuvomassa oikeaan suuntaan lopputyön kanssa.

Teksti: Irmeli Suojala

Sinua voisi kiinnostaa myös