10.12.2021
In category Yleinen

Lääketietokeskuksessa työskennellään teknologian aallonharjalla

Joskus urapolku saattaa johtaa työpaikkaan, jossa merkityksellinen työ ja harrastuneisuus kohtaavat. Näin on käynyt Lääketietokeskuksessa työskenteleville Jani Hongolle ja Leo Heinsuolle.

“Se, mitä me teemme on merkityksellistä ja menee aidosti tarpeeseen terveydenhuollon ammattilaisille”, vuodesta 2020 alkaen Tech Leadina toiminut Jani Honko kertoo.

“Olen myös eräänlainen tech-intoilija, joten mahdollisuus opetella käyttämään uusimpia teknologioita kiehtoo minua”, hän hymyilee.

Lääketietokeskus on lääkeinformaatiopalveluiden ja tiedolla johtamisen teknologia- ja asiantuntijayritys. Slogan “parantaminen alkaa tiedosta” kertoo, että Hongon ja Heinsuon tiimien työpanos on yritykselle lähestulkoon elinehto.

Honko vastaa teknologiaratkaisuista IT-tiimissä, joka tuottaa lääkkeisiin liittyvää dataa, palveluita ja työkaluja lääke- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Pharmaca Fennica – verkkopalvelu, joka tuo lääketiedon yhteen paikkaan – on esimerkki yhdestä Lääketietokeskuksen ylläpitämästä palvelusta.

Samaiseen palveluun liittyvät kehitysasiat saattavat toisinaan vilahtaa myös Machine Learning Engineer Leo Heinsuon työpöydällä.

“Saatamme esimerkiksi selvittää, miten Pharmaca Fennicaa käytetään ja pohtia mitä uutta, hyödyllistä tietoa saisimme koneoppimisen avulla irti analytiikkaan”, hän kuvailee.

Heinsuo työskentelee Lääketietokeskuksen Tiedolla johtamisen tiimissä. Hän keskittyy Lääketietokeskuksen pilviarkkitehtuurin kehittämiseen, tavoitteenaan helpottaa yrityksen tuottaman datan käsittelyä ja raportointia asiakkaille. Analytiikan avulla voidaan esimerkiksi kehittää lääkealan tuotteiden myyntiennusteita.

Uusimmat teknologiat avittavat työskentelyä


Heinsuon ja Hongon mukaan Lääketietokeskuksella työskennellään startup-henkisesti. Työlle ei aseteta raameja, oli sitten kyse työn seurannasta tai teknologioista.

Palveluiden tehokas toiminta ja resurssien hyötykäyttö ovat tärkeimpiä kriteerejä teknologiavalinnoissa.

“Jos mielessä on jokin teknologia, joka on kustannustehokas ja hyödyttää tekemistämme, se voidaan ottaa käyttöön”, Heinsuo kertoo.

Microsoft Azure -pilvipalvelut ovat keskiössä niin Hongon kuin Heinsuon tiimeissä. IT-tiimi tukeutuu Hongon mukaan pitkälti Microsoftin stackiin: Back end -kehityksessä .NET core ja .NET 6 ovat luottovalintoja, kun taas front end rakentuu Design Systemin, Reactin ja TypeScriptin varaan. Heinsuo nostaa pilviteknologioista esiin Databricksin sekä Snowflaken.

Oikein valitut teknologiat auttavat Lääketietokeskuksen omien sekä ulkopuolisten toimittajien tuottamien järjestelmien integraatioissa. Honko mainitsee esimerkiksi iPaaS-alustan (integration platform as a service), joka yhdistää useita järjestelmiä yhteentoimivaksi kokonaisuudeksi. Sen avulla tuotetaan muun muassa Kelalle kansallisen eReseptin Master Data- lääketietokanta.

Yrityskulttuuri muistuttaa startupia


Mahdollisuus käyttää uusimpia teknologioita on molempien mielestä Lääketietokeskuksen vahvuus alalla – byrokratia ei tule ideoiden tai päätöksenteon tielle. Vaikka kyseessä ei ole startup-yritys, tekemisen meininki on monella tapaa kuin suoraan kasvuyritysten pelikirjasta.

Kun Hongon ja Heinsuon tiimien teknologiaosaaminen ja työskentelytavat vielä yhdistetään muiden tiimien asiantuntijuuteen, ollaan uusien innovaatioiden äärellä.

“Meillä on töissä paljon lääkefirmoissa työskennelleitä asiantuntijoita, joilla on ideoita sekä kokemusta siitä, mikä alalla ja markkinoilla toimii”, Heinsuo kuvailee.

Yhteistyö on tärkeää, sillä projekteissa täytyy ymmärtää sekä tekninen että lääketieteellinen ympäristö. Se, mitä järjestelmiä käytetään, miten ne integroituvat keskenään ja miten järjestelmät tukevat asiakkaan tarpeita, ohjaavat tekemistä. Uusia ideoita saatetaan kokeilla nopeassa tahdissa.

Kaikki saavat kehittyä omien kiinnostusten kohteiden mukaan


Tulokkaille uuden opettelu ja projekteihin perehtyminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Keneltä tahansa voi pyytää apua matalalla kynnyksellä. Halu kehittyä ja oppia uutta on Hongon mukaan tärkeä ominaisuus tiimiläisten keskuudessa.

“Yritämme tehdä asioita niin, että vähintään pari ihmistä tekee samaa projektia. Junior ja senior-osaajat voivat näin kumpikin oppia toisiltaan.”

Lääketietokeskuksella työskentelee ihmisiä monista eri taustoista, joten yhteistyökyky on tärkeä ominaisuus uudelle työntekijälle. Kannustimia oman osaamisen kehittämiseen sekä mahdollisuuksia kokeilla uusia teknologioita tarjoutuu jatkuvasti.

Merkityksellinen työ sekä avoin organisaatiokulttuuri tekevät Hongon ja Heinsuon mielestä Lääketietokeskuksesta loistavan työpaikan. Ei liene ihme, että Lääketietokeskus on saanut Great Place to Work -tunnustuksen.

“Meillä pääsee mukaan tosi kivaan työporukkaan tekemään mielenkiintoisia juttuja”, molemmat toteavat hymyssä suin.

Kiinnostaako Pharmaca työpaikkana? Lue lisää työpaikoista!

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.