Lääkkeiden saatavuushäiriötiedot ja vaihtokelpoiset valmisteet
09.12.2020

Lääkkeiden saatavuusongelmat työllistävät lääkäreitä vastaanotoilla päivittäin. Saatavuusongelmien ratkomista hankaloittaa se, että lääkäreillä ei ole täsmällisiä tietoja siitä, mitä valmisteita on saatavilla ja mitä ei. Lääketietokeskus on kehittänyt tilanteeseen kaikkia lääke- ja terveydenhuollon toimijoita palvelevan ratkaisun. Lääkkeiden saatavuushäiriöt ja tiedot saatavilla olevista vaihtoehdoista näytetään Pharmaca Fennica® -verkkopalveluissa ja -mobiilisovelluksessa.

- Olemme tuoneet tiedot osaksi lääketietopalveluja, jolloin tiedot lääkkeiden saatavuushäiriöistä ja saatavilla olevista vaihtoehdoista ovat nähtävissä kätevästi muun lääketiedon yhteydessä. Näin lääkäri tietää jo lääkettä määrätessään, onko lääkettä saatavana vai ei. Samalla lääkäri näkee myös, pitääkö saatavuushäiriön vuoksi suunnitella potilaan hoito uudestaan vai onko saatavilla vaihtokelpoisia tai muita samaa vaikuttavaa ainetta sisältäviä valmisteita, sanoo johtaja Essi Kariaho Lääketietokeskuksesta.

Palvelu säästää lääkärien aikaa

Tiedot saatavuushäiriöistä ja saatavilla olevista vaihtoehdoista ovat rajapinnan kautta tuotavissa lääke- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin, kuten apteekki- ja potilastietojärjestelmiin. Näin ne saadaan tuotua kaikkien potilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten saataville, mikä säästää lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tiedonhakuun kuluvaa aikaa. Saatavuushäiriötiedot perustuvat Fimean julkaisemiin saatavuushäiriöilmoituksiin.


- Palvelumme myötä lääkkeiden saatavuushäiriötiedot ja tiedot saatavilla olevista vaihtoehdoista ovat kaikkien lääkehoitoon osallistuvien tahojen käytettävissä oikea-aikaisesti, ajantasaisesti ja kattavasti. Tiedot päivitetään joka päivä. Jos saatavuushäiriö loppuu aikaisemmin kuin on ajateltu tai jos häiriö pitenee, uusi tieto päivittyy kaikille tietoa tarvitseville tahoille, sanoo toimitusjohtaja Minna Palhamo Lääketietokeskuksesta.


Saatavuushäiriötiedot ovat tarjolla myös kansalaisille ilman kirjautumista osoitteessa www.saatavuushairio.fi.


Lisätietoa

Tutustu Pharmaca Fennica -palveluihin >
 

Ota yhteyttä