Lääketietokeskus Lääketieto Tietoa lääkkeistä ja terveydestä Matkailijan terveys- ja lääkevinkkejä

Matkailijan terveys- ja lääkevinkkejä

Matkalla saattaa tarvita pientä lääkevarastoa, ja kotimaassa tarvittuja lääkkeitä on käytettävä matkankin aikana. Seuraavassa joitakin neuvoja tätäkin varten.

Yhä useamman suomalaisen matka suuntautuu muualle kuin Eurooppaan. Samalla länsimainen, suhteellisen puhtaissa oloissa elänyt ihminen altistuu uusille terveysvaaroille. Niitä voi välttää, ja ulkomailla saatuja sairauksia voidaan hoitaa.

Matkailijan varalääkkeet

Matkailijan kannattaa varata mukaansa mm. seuraavia lääkkeitä:

 • Särky- ja kuumelääke
 • Ripulilääke
 • Mieto kortisonivoide tai antihistamiinitabletteja palaneen ihon ja hyttysten pistojen hoitoon
 • Lääke matkapahoinvointiin, jos tulee helposti pahoinvoivaksi esimerkiksi merimatkan yhteydessä
 • Lääkärin kanssa voi neuvotella myös antibioottikuurin saamisesta mukaan matkalle, jos kohteessa on odotettavissa vaikeita suolistoinfektioita.

Lisäksi on hyvä olla mukana laastareita haavojen ja etenkin kenkien aiheuttamien hiertymien suojaksi.

Pitkäaikaisesti lääkkeitä käyttävän kannattaa uusia reseptinsä kotimaassa siten, että lääkkeitä riittää koko matkan ajan ja vielä vähän sen jälkeenkin. Omista lääkkeistä on hyvä laatia luettelo, josta näkyvät niiden kauppanimet, annostus ja vaikuttavat aineet. Jos lääkeaineiden nimet tuntuvat vaikeilta kirjoittaa voi pyytää apteekkia auttamaan luettelon laadinnassa. Tullia varten kannattaa ottaa mukaan matkalla käytettävien lääkkeiden reseptit.

Lentokoneella matkustettaessa lääkkeet pitää pakata käsimatkatavaroiden joukkoon, koska matkalaukut saattavat eksyä väärään koneeseen.

Miten välttyä turistiripulilta?

Etelä-Euroopan ja kaukomaiden ruokahygienia saattaa poiketa meikäläisistä oloista. Lämmin ilmanala suosii bakteerien lisääntymistä ja liikkeellä on myös monia eliöitä, joille pohjoismaalaisella ei ole vasta-aineita. Ainekset ruokamyrkytykselle tai suolistoinfektiolle ovat siis otolliset. Lähes joka toinen tropiikkiin matkaavista saa turistiripulin, ja suomalaisia etelänmatkaajia sairastuu turistiripuliin vuosittain useita kymmeniä tuhansia.

Ruokamyrkytys ilmaantuu yleisimmin ensimmäisen matkustusviikon lopulla. Oireet kestävät 3-5 vuorokautta eli ne pilaavat viikon matkasta loppuosan ja kahden viikon matkastakin monta arvokasta päivää. Kotimatka löysällä vatsalla tai pahoinvoivana on sitä paitsi hankala kokemus.

Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Keskeisiä neuvoja ongelman ehkäisemiseksi ja ripulin hoidoksi ovat mm. seuraavat:

 • Pese kätesi ennen ruokailua ja niiden välilläkin useasti. Kädet on pestävä aina WC:ssä käynnin jälkeen.
 • Vältä epämääräisten katuravintoloiden houkutuksia.
 • Älä syö majoneesipohjaisia salaatteja.
 • Kaikki kylminä tarjottavat ja pakkaamattomat ruoat ovat alttiita pilaantumiselle.
 • Tiedustele matkaoppaalta vesijohtoveden puhtautta ja juo vain pullotettua vettä, jos opas sitä suosittelee.
 • Jos matkustat trooppisiin maihin tai jos turistiripuli voisi suuresti vaarantaa terveyttäsi, keskustele ennen matkaa lääkärisi kanssa antibioottikuurin aloittamisesta jo ennen lähtöpäivää. Muista kuitenkin, että antibioottikin voi sekoittaa vatsan.
 • Ripulilääkettä kannattaa varata matkalle mukaan - se pysäyttää voimakkaan ripulin, vaikkei parannakaan sen aiheuttajaa.
 • Ripulin yllättäessä kuplivat virvoitusjuomat tuntuvat hyviltä, ja riittävä nesteen ja myös suolan saanti on tärkeää.

Tuliaisena seksitauti?

Ulkomailla voi saada seksitaudin herkemmin kuin kotimaassa. Tarjolla on lähinnä tippuria ja klamydiaa, mutta kuppakin on yleistynyt erityisesti itänaapurissa. Alkoholi, vapautunut käytös ja seksipartnereiden avoin kaupallinen tarjolla olo lisäävät houkutusta heittäytyä vaaroille alttiiksi. Erityinen ongelma on, että monet kaukomailla seksitauteja aiheuttavat bakteerit ja muut eliöt ovat muuttuneet vastustuskykyisiksi tavanomaisille antibiooteille. HIV-tartunta on kaikkien irrallisten seksikontaktien konkreettinen vaara.

Tässä joitakin vihjeitä seksitaudin välttämiseksi.

 • Pidä pääsi kylmänä - katumus ei korjaa itsellesi ja läheisillesi aiheutuvaa harmia.
 • Kondomi suojaa lähes kaikilta seksitaudeilta. Ota niitä mukaasi jo kotimaasta - ulkomailla niiden hankkiminen ei aina onnistu ja esimerkiksi Kaukoidässä kondomit voivat olla kooltaan liian pieniä.
 • Hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon heti kotimaahan saavuttuasi, jos havaitset vähäisiäkin seksitaudin oireita.

Malaria on ehkäistävissä

Tropiikkiin matkustavan on varottava malariaa. Sitä esiintyy lähinnä Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Intiassa. On arvioitu, että ilman estolääkitystä malariaan sairastuu kuukauden aikana vähintään 1-2,5 henkeä sataa suojaamatonta matkailijaa kohti, ja sairastuneista pari prosenttia kuolee tähän tautiin.
Malarian levinneisyysalue jaetaan kolmeen ryhmään, joita kutsutaan kirjaimilla A, B ja C sen mukaan, mitä malariatyyppejä siellä esiintyy ja miten eri lääkkeet siellä tehoavat. A- ja B-alueille matkustaville suositellaan estolääkkeeksi klorokiinia ja C-alueelle meneville meflokiinia tai klorokiinin ja proguaniilin yhdistelmää. Lääkäri osaa valita oikean lääkkeen tietäessään matkan määränpään.

Lääkkeet suojaavat malarialta, mutta eivät täysin. Lääkkeestä ja altistuksesta riippuen malariaan sairastuu noin 10–30 % lääkettä käyttäneistä.

Seuraavassa malarian ehkäisyn keskeisiä keinoja:

 • Aloita suojalääkitys ohjeiden mukaan jo ennen tropiikkiin matkustamista ja jatka lääkkeen ottamista lääkärin määräämä aika sieltä paluun jälkeen.
 • Vältä hyttysiä - älä liiku ulkona hämärässä tai pimeällä, käytä suojaavia vaatteita, hyttysverkkoja tai hyönteiskarkotteita.
 • Käytä iltaisin ja öisin ulkosalla liikkuessasi vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.
 • Hävitä makuutiloista hyttyset ennen nukkumaanmenoa myrkkysuihkeella, ellet nuku huolella tiivistetyn verkon alla.
 • Tarkkaile vointiasi matkan aikana ja sen jälkeen - malaria voi ilmetä vähäisenä mutta toistuvana kuumeiluna ja flunssan kaltaisina oireina. Jos tällaisten oireiden vuoksi hakeutuu lääkäriin, kannattaa hänelle mainita käyneensä hiljattain matkoilla.

Lisätietoja

Terveyskeskuksen tartuntatautilääkäriltä ja -hoitajalta voi tiedustella kaikkia matkustukseen liittyviä infektioita koskevia seikkoja. Myös monet yksityiset lääkäriasemat opastavat näissä asioissa.
Matkailijan terveysopas on hyödyllinen kirja erilaisia terveysongelmia varten. Kirjan ovat laatineet Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat. Kirjaa voi tilata suoraan kustantajalta eli Suomalainen Lääkäriseura Duodecimista, puhelinnumerosta 09-6188 5413. Seuran toimisto on Helsingin keskustassa osoitteessa Kalevankatu 11. Myös kirjakaupat välittävät kirjatilauksia.
Tietoa matkailun terveysvaaroista ja keinoista niiden estämiseksi saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta: www.thl.fi.

Matkailijan rokotukset

Ulkomaille matkaavat tarvitsevat yleensä vain perusrokotukset, jotka on hyvä pitää voimassa kotimaassakin. Näitä ovat lähinnä polio-, jäykkäkouristus- (tetanus) ja kurkkumätä- eli difteriarokotukset. Myös MPR-(tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) -rokotus on hyvä pitää voimassa, ellei lapsena ole sairastanut näitä tauteja. Isorokko on maailmasta jo hävitetty, joten sitä vastaan ei rokotusta tarvitse pitää voimassa.

Kaukomaille etenkin pitkäksi ajaksi matkaavan rokotusohjelma tulee suunnitella hyvissä ajoin etukäteen, koska täyden suojan saaminen edellyttää useita, tietyin väliajoin annettavia rokotuksia.

Terveyskeskukset ja yksityiset lääkäriasemat antavat rokotuksia. Terveyskeskuksissa on tavallisesti vähintään yksi tartuntatauteihin erityisesti perehtynyt lääkäri ja terveydenhoitaja, jotka opastavat kaikissa rokotuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Paljon matkustavan kannattaa hankkia kirja Matkailijan terveysopas, jonka ovat laatineet Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat. Kirjaa päivitetään säännöllisesti, koska rokotuksia koskevat suositukset ja määräykset voivat muuttua epidemiatilanteiden mukaan.

Matkailijan terveysoppaan tuorein versio löytyy myös THL:n kotisivulta www.thl.fi, Kotisivulta saa matkailijan terveyden kannalta tärkeää tietoa.

Seuraavassa on esitetty ydintiedot tärkeimmistä matkailijoiden tarvitsemista rokotuksista. Tiedot perustuvat pääasiassa Matkailijan terveysoppaaseen kesäkuussa 2002.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jonka voi saada saastuneen juomaveden ja ruoan välityksellä. Vuosittain Suomessa todetaan joitakin kymmeniä tapauksia, joista noin puolet on ulkomaista alkuperää. Tartunnan mahdollisuus on tavanomaista suurempi matkustettaessa mm. Afrikkaan, Etelä- tai Kaakkois-Aasiaan tai Etelä- tai Väli-Amerikkaan. Myös mm. Baltian maissa tartunnan vaara on suurempi kuin Suomessa tai muissa Euroopan läntisissä maissa.

Tartunnan voi saada saastuneen ruoan ja veden ohella epähygieenisistä WC-tiloista, koska virusta erittyy ulosteeseen. Huonosti kypsytetyt simpukat ja osterit ovat klassisia tartuntalähteitä. Saastuneessa vedessä uintikin lisää infektion vaaraa.

Hepatiitti A:ta vastaan on tehokkaita rokotteita, joiden antama suoja kestää pitkään, nykytiedon mukaan noin 20 vuotta. Saatavana on kolme valmistetta, Havrix, Epaxal ja Vaqta, joita voi antaa myös lapsille, aivan pienimpiä lukuun ottamatta. Rokote pistetään lihakseen, tavallisimmin olkavarteen. Täyden suojan saamiseksi tarvitaan tehosteannos 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Twinrix Adult ja Paediatric -valmisteet sisältävät rokotetta sekä A- että B-hepatiittia vastaan. Ensin mainittu on tarkoitettu aikuisille ja vähintään 16-vuotiaille nuorille, ja jälkimmäinen 1-15-vuotiaille.

Rokotus hepatiitti A:ta vastaan tulisi ottaa vähintään 2 viikkoa ennen vaara-alueelle saapumista.

Myös gammaglobuliini suojaa hepatiitilta, ja se on hyvä vaihtoehto rokotteelle lyhyillä matkoilla tai harvoin matkustavalle. Sen vaikutus kestää 2-4 kuukautta. Gammaglobuliiniannos pistetään lihakseen, ja se tulisi ottaa vähintään viikkoa ennen matkalle lähtöä.

Hepatiitti B

Matkailijat tarvitsevat rokotusta hepatiitti B:tä vastaan melko harvoin. Tämäkin virus aiheuttaa keltatautia eli maksatulehdusta. Pistettävät huumeet ja suojaamattomat sukupuolikontaktit lisäävät hepatiitti B:n saamisen vaaraa, samoin tatuointi tai lävistykset huonosti puhdistetuilla välineillä.

Rokotuksen tarvitsevat lähinnä ne, jotka matkustavat töihin tai opiskelemaan korkean esiintyvyyden alueille. Erityisesti terveydenhuollon työtä tekevät voivat olla vaarassa, jos he joutuvat käsittelemään verivalmisteita.

Suomessa on saatavana kaksi rokotetta, Engerix ja HBvaxpro. Lisäksi Twinrix Adult ja Paediatric -valmisteet sisältävät rokotetta sekä A- että B-hepatiittia vastaan. Rokotteet pistetään lihakseen, yleensä olkavarteen. Aikuiset tarvitsevat yleensä kolme rokotuskertaa, jotka annetaan puolen vuoden sisällä, eli toinen annos yhden ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Nopeutetussa rokotusohjelmassa annetaan ensin kolme rokotusta kuukauden välein ja neljäs annos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Suoja kestää vähintään 10 vuotta, ja sitä voidaan jatkaa yhdellä tehosteannoksella. Engerix, HBvaxpro ja Twinrix Adult on tarkoitettu aikuisille ja vähintään 16-vuotiaille nuorille. Alle 16-vuotiaille voidaan antaa Twinrix Paediatric -rokotetta, ei kuitenkaan alle 1-vuotiaille.

Keltakuume

Keltakuume on vakava, viruksen aiheuttama tauti. Sitä levittävät hyttyset. Tautia esiintyy päiväntasaajan seudulla Afrikassa ja Etelä-Amerikassa sekä Väli-Amerikassa. Tautitapauksia on ollut eniten Boliviassa, Brasiliassa ja Perussa, mutta epidemioita on ilmennyt muuallakin. Aasiassa ei keltakuumetta ole toistaiseksi todettu.

Hyttysiltä suojautuminen - samaan tapaan kuin malariassa - on tärkein keino välttyä tartunnalta. Rokotus täydentää sitä, ja riskialueille matkustavan kannattaa se ottaa, etenkin jos matka suuntautuu kaupunkien ulkopuolelle viidakko-oloihin. Joissakin maissa rokotus voi olla pakollinen. Saatavilla on kaksi rokotetta, Stamaril ja Arilvax, jotka sisältävät elävää, mutta heikennettyä viruskantaa. Rokotuksesta saa kansainvälisen todistuksen, ja se on voimassa 10 vuotta. Rokote annetaan ihon alle. Stamarilia ei suositella alle 1-vuotiaille, ja Arilvaxia ei alle 9 kuukauden ikäisille.

Lavantauti

Lavantauti on vakava suolistoinfektio, jonka aiheuttaa Salmonella typhi -bakteeri. Taudin oireita ovat korkea, pitkään jatkuva kuume sekä ripuli tai ummetus. Tauti todetaan ulosteviljelyllä tai verinäytteestä.

Lavantautia esiintyy Aasiassa, Afrikassa, Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä trooppisilla Tyynenmeren saarilla. Tautia voi parhaiten välttää pesemällä kädet usein sekä noudattamalla hyvää ruokahygieniaa. Rokotusta voi suositella niille, jotka oleskelevat lisääntyneen tartuntavaaran maissa tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa.

Rokotteita on Suomesta saatavana kolme, kapseleina suun kautta otettava Vivotif sekä yleisimmin lihakseen pistettävät Typhim VI ja Typherix.

Vivotif-rokotukseen kuuluu kolme kapselia, joita otetaan yksi joka toinen päivä. Kapseli niellään kokonaisena kylmän vesilasillisen kera tuntia ennen ateriaa. Rokotus aloitetaan noin kolme viikkoa ennen matkalle lähtöä. Vivotif suojaa lavantaudilta 3 vuotta, mutta suoja ei ole täydellinen.

Typhim VI- ja Typherix -rokotusten jälkeen vasta-aineita muodostuu lähes kaikille rokotuksen saaneille. Alle 2-vuotiaille ei rokotusta suositella, koska vasta-aineiden muodostus voi heillä olla heikkoa. Suoja kestää ainakin kolme vuotta.

Lavantauti on vain yksi, joskin vaikeimpia, Salmonella -bakteerien aiheuttamista infektioista, eivätkä rokotteet tehoa muihin kuin siihen.

Aivokalvontulehdus eli meningiitti

Meningokokki -bakteeri aiheuttaa vaarallista aivokalvojen tulehdusta. Liikkeellä on useita erityyppisiä meningokokkeja, joten rokotteidenkin koostumusta joudutaan muuttamaan tilanteen mukaan.

Rokotusta suositellaan Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa tavallisten turistikohteiden ulkopuolella oleskeleville, kun alueella tiedetään esiintyvän meningokokkien aiheuttamia aivokalvon tulehduksia. Erityisesti Saharan eteläpuolella, päiväntasaajan seudulla, on tautitapauksia ollut viime vuosina tiheästi. On myös havaittu, että tauti leviää suurten joukkokokoontumisten, kuten pyhiinvaellusten yhteydessä.

Rokotteita on kolme: Mencewax ACWY, Meningovax A + C, ja NeisVac-C. Niiden vaikutuskohteina olevat bakteerit ovat osin erilaiset. Matkustusalueen bakteeritilanne vaikuttaa siten sopivimman rokotteen valintaan. Rokote pistetään lihakseen, Mencewax vaihtoehtoisesti myös ihon alle.

Japanin aivotulehdus
Japanin aivotulehdusta levittävät hyttyset. Sitä esiintyy noin viiden vuoden välein toistuvina epidemioina Kaakkois- ja Itä-Aasiassa, ja tautiaalto ajoittuu sadekauteen eli kesä-syyskuuhun. Epidemia-aluetta on lännessä päin Intiassa saakka.

Rokotusta suositellaan oleskeltaessa yli 4 viikkoa alueella, jossa tautia esiintyy tavallista enemmän. Rokotuksesta voi olla hyötyä tätä lyhyempikestoisella matkalla, jos se suuntautuu näiden alueiden maaseudulle. Tavallinen turisti ei rokotusta yleensä tarvitse.

Rokotteen nimi on Japansk encefalitvaccin GCVC. Sitä annetaan ihon alle kolme annosta kuukauden aikana. Viimeinen annos pitäisi ottaa vähintään 10 vuorokautta ennen vaara-alueelle saapumista. Tehosterokotus tarvitaan kolmen vuoden välein.

Kolera

Kolera on suolistoinfektio, jota aiheuttaa kolerabakteeri. Sitä esiintyy Afrikassa ja Etelä-Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa, mutta pienempiä epidemioita on ollut muuallakin kehitysmaissa. Vaikean taudin maineessa oleva kolera on yleensä kuitenkin lievä ja itsestään ohitse menevä ripulitauti. Vaikeakin muoto on hoidettavissa nesteytyksellä, jos sairastunut pääsee ajoissa hoitoon.

Useimmille matkailijoille kolerarokotus ei ole tarpeen. Satunnaisesti jotkut Afrikan tai Keski-Aasian maat ovat vaatineet matkailijoilta rokotustodistusta, vaikka tämä ei kuulukaan kansainvälisiin sopimuksiin. Rokotusta suositellaan kolera-alueilla alkeellisissa oloissa pitkään oleskeleville. Parhaiten koleratartunnalta välttyy pesemällä kädet huolella ja noudattamalla hyvää ruokahygieniaa. Nämä varotoimet ovat tarpeen myös rokotuksen saaneille.

Tarvetta kolerarokotuksen ottamiseen vähentää se, etteivät rokotteet ole erityisen tehokkaita.

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

 • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
 • Lisäät verkkoturvallisuutta
 • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje