Lääketietokeskus Lääketieto Pharmaca Fennica® uudistus 2017

Lääkitysturvallisuutta edistämässä – Pharmaca Fennica® on uudistettu 2017

Pharmaca Fennica® on toiminut lääkkeen määräämiseen ja toimittamiseen oikeutettujen terveydenhuollon ammattilaisten luotettavana työkaluna yli 40 vuoden ajan. Viisiosainen kirja on tiivistynyt mukana kulkevaksi lääkeainekohtaiseksi käsikirjaksi ja sen rinnalla käytettäväksi verkkopalveluksi ja mobiilisovellukseksi.

Tammikuussa 2017 on julkaistu

Lääkäreillä on lisäksi käytössään nykyinen Pharmaca Fennica -verkkopalvelu.

Pharmaca Fennica 2017

Lääketieto esitetään Pharmaca Fennica® -käsikirjassa lääkeaineen mukaan järjestettynä ja valmistekohtaiset erityispiirteet huomioiden. Lääkeaineet on järjestetty terapialuokittelun mukaisesti. Valmisteyhteenvedot säilyvät tietosisältöjen perustana. Ajantasainen valmisteyhteenveto on käytettävissä digitaalisesti. 

Käsikirjaa ja lääketietopalveluita käytetään saumattomasti toisiaan tukien. Käsikirjasta löytyvät lääkehoidossa tarvittavat olennaisimmat tiedot tiiviistetysti. Digitaalisista palveluista on puolestaan saatavilla kattava valmistekohtainen tieto, mm. ajantasaiset korvattavuustiedot. Käsikirjassa esitetään esim. lääkkeiden haittavaikutuksista hyvin yleiset ja yleiset haittavaikutukset. 

Valmistekohtainen tieto taulukoissa

Valmistekohtaisia tietoja esitetään lääkeainekohtaisesti taulukoituna. Taulukot on suunniteltu palvelemaan lääkkeen määräämistä ja toimittamista niin, että ne tukevat aiempaa paremmin lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä. Taulukoissa näytetään tiedot markkinoilla olevista kauppanimistä, lääkemuodoista, vahvuuksista ja pakkauksista. Pakkauskohtaisesti kerrotaan niihin liittyvät yksityiskohtaiset tiedot, kuten annostelulaite, antoreitti, korvattavuus, laktoosi ja murskattavuus.

Käyttäjät mukana kehityksessä

Uudistus on saanut innostuneen vastaanoton. Tähän mennessä jo yli 300 lääkäriä, runsaat 100 sairaanhoitajaa, valtakunnalliset potilasturvallisuusasiantuntijat, HUS:n ja KYS:n lääkehuollosta vastaavat ja useat lääkeyritykset ovat vaikuttaneet kehitystyöhön työpajoissa, syvähaastatteluissa, pilottitutkimuksissa, tapaamisissa ja kyselyiden kautta.

Lääkitysturvallisuus kivijalkana 

Lääkeainekohtaisen Pharmaca Fennica -käsikirjan yksi tärkeimmistä tavoitteista on edistää lääkitysturvallisuutta. Lääkitysturvallisuustietous lisääntyy ja lääkityspoikkeamien ennaltaehkäisyyn pystytään kiinnittämään entistä paremmin huomiota, kun kirjaan merkitään selkeästi lääkeaineet, joiden käytössä tapahtuu tutkimusten mukaan keskimääräistä enemmän vakavia lääkityspoikkeamia. 

Uusia tietosisältöjä

Pharmaca Fennica Lääketietokantaan on tuotettu uusia tietosisältöjä, joita esitetään kirjassa ja digitaalisissa palveluissa. Esim. murskattavuustieto on koettu kotihoidossa erittäin hyväksi. Jos lääkevalmisteeseen liittyy potilasopas tai riskienhallintamateriaalia, niin tämä tieto esitetään kirjassa valmistekohtaisessa taulukossa.

Anna palautetta uudistuneista palveluista

Kuulemme mielellämme ajatuksiasi uudistuneista Pharmaca Fennica -palveluista. 
Anna palautetta tästä.

Lisätietoja

Essi Kariaho
Johtaja, lääketieto, Päätoimittaja
work (09) 6150 4961
Lataa yhteystiedot vCardina
Minna Palhamo
Toimitusjohtaja
work 0400 377 010
Lataa yhteystiedot vCardina
Topi Hanhela
Asiakkuus- ja kehitysjohtaja
work 040 518 0792
Lataa yhteystiedot vCardina
Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje