Lääkevarmennusjärjestelmä
28.08.2018

Miten lääkevarmennus vaikuttaa työhösi apteekin asiakaspalvelussa?

Lääkeväärennyösdirektiivin edellyttämä Lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön viimeistään helmikuussa 2019. Tässä uutiskirjesarjan toisessa osassa käsitellään peukaloinnin estävien mekanismien vaikutuksia apteekin arkeen. Voit lukea ensimmäisen uutiskirjeen täältä.

Mitä tarkoittaa peukaloimisen estäminen? Peukaloinnin paljastava mekanismi voi olla esim. tarra tai repäisynauha, jonka avulla voi tarkistaa, onko pakkaus avattu. Osassa lääkepakkauksia peukaloinnin paljastavia mekanismeja on jo – lääkevarmennuksen myötä ne lisätään lähes kaikkiin reseptilääkepakkauksiin. 

Haaste 1. Lääkkeen ulkonäköä ei voi enää tarkistaa tai näyttää asiakkaalle avaamalla lääkepakkauksen. 

Ratkaisu: Tabletin värin, muodon ja koon näkee apteekkijärjestelmästä Pharmaca Fennica Lääkekuvista. Lääkekuvapalvelussa tablettien ja kapseleiden ulkonäkö on helposti ja nopeasti tarkistettavissa, kun asiakas tiedustelee jakouurteesta, kapselin väristä, tabletin muodosta tai koosta – oli pakkausta apteekin varastossa tai ei.

Haaste 2. Pakkausselostetta ei voi ottaa lääkepakkauksesta.

Ratkaisu: Ajantasainen pakkausseloste on helposti katsottavissa apteekkijärjestelmästä asiakkaan kanssa. Ajantasaiset suomen- ja ruotsinkieliset pakkausselosteet ovat liitettävissä apteekkijärjestelmään ja ne voidaan myös näyttää asiakkaan näytöllä. Digitaalisesta pakkausselosteesta voi hakea tietoa ketterästi. 

Haaste 3. Annostelijaa tai käyttökuntoon saattoa ei voi esitellä asiakkaalle pakkauksesta, esim. injektiovalmisteiden kohdalla. 

Ratkaisu: Pharmaca Fennica Lääkehoidon tukimateriaalit sisältävät mm. opasvideoita, pistosoppaita, laite-esitteitä ja potilaskortteja.

Lääkehoidon tukimateriaalit varmistavat sujuvan lääkeneuvonnan tilanteisiin, joissa lääkkeen käyttöön liittyy erityisiä laitteita, hoidon seurantaa tai yksityiskohtaista käytännön opastusta. Pistosohjevideon, riskinminimointimateriaalit sekä esim. arabian- tai venäjänkieliset oppaat voi käydä asiakkaan kanssa läpi. Potilaiden hyödyllisiksi kokemat, hoitoon sitoutumista ja lääkehoidon onnistumista edesauttavat lääkehoidon tukimateriaalit ovat saatavissa apteekkijärjestelmään.

Lääkevarmennuksen myötä lisääntyvät peukaloinnin paljastavat mekanismit vaikuttavat apteekin arkeen. Lääketietokeskuksen Pharmaca Fennica -palvelut helpottavat ja sujuvoittavat asiakaspalvelua ja lääkeneuvontaa apteekissa. 

Haluatko lääkekuvat, pakkausselosteet ja / tai lääkehoidon tukimateriaalit apteekkijärjestelmään? Jätä meille yhteystietosi tästä, niin olemme sinuun yhteydessä. 

Voit myös ottaa yhteyttä info@laaketietokeskus.fi. Kerromme mielellämme lisää! 

Haluatko oppia lisää lääkevarmennusjärjestelmästä? Ilmoittaudu Ajankohtaista lääkevarmennusjärjestelmästä -koulutukseen 23.10.2018.

Tämä on toinen osa Lääkevarmennusjärjestelmä-uutiskirjesarjaa. Seuraava osa julkaistaan verkossa ja lähetetään apteekeille syksyllä 2018. Ensi kerralla käsitellään mm. 2D-datamatriisin tietoja. Voit myös ehdottaa aihetta lähettämällä sähköpostia info@laaketietokeskus.fi! Lisätietoa lääkevarmennuksesta saat osoitteesta www.laakevarmennus.fi.

Haluatko vinkata lääkevarmennusuutiskirjeistä kollegallesi? Lähetä meille sähköpostiosoite – pidämme teidät ajan tasalla.