Lääkevarmennusjärjestelmä
28.08.2018

Miten lääkevarmennus vaikuttaa työhösi apteekin asiakaspalvelussa?

Lääkeväärennyösdirektiivin edellyttämä Lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön viimeistään helmikuussa 2019. 

Mitä tarkoittaa peukaloimisen estäminen? Peukaloinnin paljastava mekanismi voi olla esim. tarra tai repäisynauha, jonka avulla voi tarkistaa, onko pakkaus avattu. Osassa lääkepakkauksia peukaloinnin paljastavia mekanismeja on jo – lääkevarmennuksen myötä ne lisätään lähes kaikkiin reseptilääkepakkauksiin. 

Haaste 1. Lääkkeen ulkonäköä ei voi enää tarkistaa tai näyttää asiakkaalle avaamalla lääkepakkauksen. 

Ratkaisu: Tabletin värin, muodon ja koon näkee apteekkijärjestelmästä Pharmaca Fennica Lääkekuvista. Lääkekuvapalvelussa tablettien ja kapseleiden ulkonäkö on helposti ja nopeasti tarkistettavissa, kun asiakas tiedustelee jakouurteesta, kapselin väristä, tabletin muodosta tai koosta – oli pakkausta apteekin varastossa tai ei.

Haaste 2. Pakkausselostetta ei voi ottaa lääkepakkauksesta.

Ratkaisu: Ajantasainen pakkausseloste on helposti katsottavissa apteekkijärjestelmästä asiakkaan kanssa. Ajantasaiset suomen- ja ruotsinkieliset pakkausselosteet ovat liitettävissä apteekkijärjestelmään ja ne voidaan myös näyttää asiakkaan näytöllä. Digitaalisesta pakkausselosteesta voi hakea tietoa ketterästi. 

Haaste 3. Annostelijaa tai käyttökuntoon saattoa ei voi esitellä asiakkaalle pakkauksesta, esim. injektiovalmisteiden kohdalla. 

Ratkaisu: Pharmaca Fennica Lääkehoidon tukimateriaalit sisältävät mm. opasvideoita, pistosoppaita, laite-esitteitä ja potilaskortteja.

Lääkehoidon tukimateriaalit varmistavat sujuvan lääkeneuvonnan tilanteisiin, joissa lääkkeen käyttöön liittyy erityisiä laitteita, hoidon seurantaa tai yksityiskohtaista käytännön opastusta. Pistosohjevideon, riskinminimointimateriaalit sekä esim. arabian- tai venäjänkieliset oppaat voi käydä asiakkaan kanssa läpi. Potilaiden hyödyllisiksi kokemat, hoitoon sitoutumista ja lääkehoidon onnistumista edesauttavat lääkehoidon tukimateriaalit ovat saatavissa apteekkijärjestelmään.

Lääkevarmennuksen myötä lisääntyvät peukaloinnin paljastavat mekanismit vaikuttavat apteekin arkeen. Lääketietokeskuksen Pharmaca Fennica -palvelut helpottavat ja sujuvoittavat asiakaspalvelua ja lääkeneuvontaa apteekissa. 

Haluatko lääkekuvat, pakkausselosteet ja / tai lääkehoidon tukimateriaalit apteekkijärjestelmään? Jätä meille yhteystietosi tästä, niin olemme sinuun yhteydessä. 

Voit myös ottaa yhteyttä info@laaketietokeskus.fi. Kerromme mielellämme lisää! 

Heräsikö mielenkiintosi?

Lue lisää: 

Kolme kiinnostavaa faktaa lääkevarmennuksesta
Kolme hyodyllista tietoa uudistuvien laakepakkausten 2D-datamatriisista

Lisätietoja lääkevarmennusjärjestelmästä saat tutustumalla FiMVO:n verkkosivuihin www.laakevarmennus.fi

Haluatko kuulla lisää jostakin lääkevarmennukseen liittyvästä aiheesta? Voit ehdottaa meille aihetta  tai tilata uutiskirjeen sähköpostiisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@laaketietokeskus.fi.