Lääkevarmennus
20.06.2018

Miten lääkevarmennus vaikuttaa juuri sinun työhösi apteekissa?

Lääkeväärennösdirektiivin myötä perustettava lääkevarmennusjärjestelmä pyrkii varmistamaan lääkkeiden aitouden – lääkealan ammattilaisten avulla. Tässä uutiskirjesarjassa käydään tiiviisti läpi, kuinka uusi järjestelmä vaikuttaa apteekin arkeen.

Lääkevarmennusjärjestelmän tulee olla toiminnassa 9.2.2019 mennessä, mutta uusia pakkausmerkintöjä nähdään apteekeissa jo nyt. Järjestelmän käyttö aloitetaan vaiheittain kesäkuussa 2018 ja toimintavalmius on marraskuussa 2018. 

Fakta 1. Lääkevarmennusjärjestelmä koskettaa jokaista lääkealan ammattilaista

Yhteistyö lääkealalla mahdollistaa lääkevarmennusjärjestelmän toiminnan: Suomen Lääkevarmennus Oy (FiMVO) hallinnoi kansallista järjestelmää ja lääketeollisuus toteuttaa tarvittavat muutokset lääkepakkauksiin. Apteekki tarkistaa, ettei lääkepakkausta ole peukaloitu ja kirjaa pakkauksen ulos lääkevarmennusjärjestelmästä lääkettä toimittaessa. Lääketietokeskus välittää siirtymäkaudella apteekki- ja sairaala-apteekkijärjestelmille sekä tukuille tiedon, mitkä pakkaukset on kirjattava ulos lääkevarmennusjärjestelmästä.
 

2-datamatriisi
2D-datamatriisi

Fakta 2. Lääkevarmennusjärjestelmä on uusi keino potilasturvallisuuden varmistamiseen

Lääkeväärennökset ovat uhka potilasturvallisuudelle. Lääkevarmennusjärjestelmä takaa, että apteekin ammattilaiset voivat olla varmoja lääkkeiden laadusta ja turvallisuudesta. Lääkkeiden aitouden varmentaminen auttaa apteekkeja potilastyössä. 

Lääkepakkausten uudet turvamerkinnät estävät väärennettyjen lääkkeiden pääsyn jakeluketjuun. Pakkauksiin lisätään 2D-datamatriisi (kuvassa), joka sisältää pakkauksen yksilöllisen tunnisteen ja hyödyllisiä tietoja mm. varastonhallintaan ja dokumentointiin liittyen.  

Fakta 3. Lääkevarmennusjärjestelmä koskettaa suurinta osaa lääkkeistä 

Lääkevarmennusjärjestelmä näkyy myös tavallisen apteekin arjessa. Turvamerkinnät lisätään yli 7500 reseptilääkepakkaukseen, ja vain alle 400 reseptilääkepakkausta jää ilman muutoksia (mm. homeopaattiset valmisteet ja lääkkeelliset kaasut). 

Itsehoitolääkevalmisteilla on oma "musta lista", joka sisältää korkean väärentämisriskin valmisteita. Toistaiseksi listalla on vain omepratsoli.

Lääkevarmennusjärjestelmään liittyy useita kiinnostavia näkökulmia ja käyttöönotto lähestyy nopeasti. 

Heräsikö mielenkiintosi? Lisätietoja lääkevarmennusjärjestelmästä saat

Tämä on ensimmäinen osa Lääkevarmennusjärjestelmä-uutiskirjesarjaa. Seuraava osa julkaistaan verkossa ja lähetetään apteekeille elokuussa 2018. Tulevia aiheita ovat mm. lääkepakkausten uudet tiedot, skannerit ja tietojärjestelmät. Voit myös ehdottaa aihetta lähettämällä sähköpostia info@laaketietokeskus.fi! Haluaisitko vinkata lääkevarmennusuutiskirjeistä kollegallesi? Lähetä meille sähköpostiosoite – pidämme teidät ajan tasalla.