Lääkevarmennusjärjestelmä otettiin käyttöön 9.2.2019
14.02.2019
Uusi lääkevarmennusjärjestelmä otettiin käyttöön 9.2.2019. Lääkevarmennusjärjestelmä pyrkii varmistamaan lääkkeiden aitouden – lääkealan ammattilaisten avulla.
 
Kysyimme marraskuussa, mikä on apteekkilaisten tunnelma lääkevarmennuksen käyttöönoton lähestyessä. 53 % kyselyyn vastanneista odotti muutosta myönteisissä tai melko myönteisissä tunnelmissa ja 22 % oli huolestunut tai melko huolestunut. Loput 25 % suhtautuivat muutokseen neutraalisti.

Kokosimme apteekeille kolme faktaa lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönoton tueksi.
 

FAKTA 1. Lääkevarmennusjärjestelmä on uusi keino potilasturvallisuuden varmistamiseen

Lääkeväärennökset ovat uhka potilasturvallisuudelle. Lääkkeiden aitouden varmentaminen on tärkeä osa lääkkeen turvallisuutta varmistavaa työtä apteekeissa.
2D-datamatriisi
Lääkepakkausten uudet turvamerkinnät ehkäisevät väärennettyjen lääkkeiden pääsyn jakeluketjuun. Uusissa lääkepakkauksissa on 2D-datamatriisi (kuvassa), joka sisältää pakkauksen yksilöllisen tunnisteen ja hyödyllisiä tietoja mm. varastonhallintaan ja dokumentointiin liittyen.
 
Kaikki lääkealan ammattilaiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönoton ja potilasturvallisuuden eteen. Työ jatkuu edelleen. Suomen Lääkevarmennus Oy (FiMVO) hallinnoi kansallista järjestelmää ja lääketeollisuus jatkaa tarvittavien muutosten tekemistä lääkepakkauksiin. Apteekki tarkistaa, ettei lääkepakkausta ole peukaloitu ja kirjaa pakkauksen ulos lääkevarmennusjärjestelmästä lääkettä toimittaessa. Lääketietokeskus välittää siirtymäkaudella apteekki- ja sairaala-apteekkijärjestelmille sekä tukuille tiedon, mitkä pakkaukset on kirjattava ulos lääkevarmennusjärjestelmästä.
 

FAKTA 2. Lääkevarmennusjärjestelmä koskettaa suurinta osaa lääkkeistä

Turvamerkinnät lisätään yli 7500 reseptilääkepakkaukseen, ja vain alle 400 reseptilääkepakkausta jää ilman muutoksia (mm. homeopaattiset valmisteet ja lääkkeelliset kaasut). Tähän mennessä turvamerkinnät on lisätty jo yli tuhanteen lääkepakkaukseen. Kaikki lääkeväärennösdirektiivin piiriin kuuluvat uudet lääkkeet, kuten helmikuun alussa markkinoille tullut kantasolusiirtopotilaiden viruslääke letermoviiri, ovat lääkevarmennuksen piirissä.
 
Itsehoitolääkevalmisteilla on "musta lista", joka sisältää korkean väärentämisriskin valmisteita. Toistaiseksi listalla on vain omepratsoli.
 

FAKTA 3. Digitaalinen lääkeinformaatio on entistä tärkeämpää

Peukaloinnin paljastavat mekanismit lisääntyvät lääkevarmennuksen myötä ja ne vaikuttavat apteekin arkeen. Digitaalinen lääkeinformaatio on jatkossa entistä tärkeämpää.
 
Lääketietokeskus tarjoaa digitaalisia lääketietopalveluita apteekkien työn tueksi. Pharmaca Fennica -palveluita voidaan integroida apteekkijärjestelmään. Tällöin apteekkijärjestelmän toimittaja rakentaa tarvittavat toiminnallisuudet esim. kuvien, tukimateriaalien ja pakkausselosteiden tarkastelemiseksi.
 
Pharmaca Fennica Lääkekuvien avulla apteekissa voidaan tarkistaa tablettien ja kapseleiden ulkonäkö, kun asiakas tiedustelee jakouurteesta, kapselin väristä, tabletin muodosta tai koosta. Pharmaca Fennica Lääkehoidon tukimateriaalit varmistavat sujuvan lääkeneuvonnan tilanteisiin, joissa lääkkeen käyttöön liittyy erityisiä laitteita, hoidon seurantaa tai yksityiskohtaista käytännön opastusta. Lääkehoidon tukimateriaalit sisältävät muun muassa pistosohjevideoita, riskinminimointimateriaaleja ja oppaita eri kielillä.
 
Ajantasaiset pakkausselosteet ovat helposti katsottavissa yhdessä asiakkaan kanssa ja digitaalisiin pakkausselosteisiin voi kohdentaa hakuja. Nyt myös eläinlääkkeiden pakkausselosteet ovat saatavana digitaalisesti.
 

Haluatko lääkekuvat, pakkausselosteet ja / tai lääkehoidon tukimateriaalit apteekkijärjestelmään?

 
Jätä meille yhteystietosi tästä, niin olemme sinuun yhteydessä.
 
Voit myös ottaa yhteyttä info@laaketietokeskus.fi. Kerromme mielellämme lisää.

Haluatko oppia lisää lääkevarmennusjärjestelmästä?

Katso aikaisemmat uutiset

 
Lisätietoa saat myös FiMVOn verkkosivuilta.