Mitä lääkevarmennusjärjestelmälle kuuluu nyt?
16.05.2019
Uusi lääkevarmennusjärjestelmä on ollut käytössä nyt muutaman kuukauden ajan. Mitä lääkevarmennusjärjestelmälle kuuluu nyt?
 

FAKTA 1. Lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotto onnistui Suomessa hyvin

 
Lääkevarmennusjärjestelmä saavutti helmikuun 2019 alussa tärkeimmän virstanpylväänsä, kun lääkealan toimijat ottivat lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönsä Suomessa. Laatupäällikkö Teijo Yrjönen Suomen Lääkevarmennus Oy:ltä sanoo, että Suomessa tilanne on hyvä. Myös järjestelmän käyttöönsä ottaneiden toimijoiden määrä on Suomessa hyvin kattava.
 
- Koko suomalainen lääkejakeluketju – lääketeollisuus, lääketukut, apteekit ja sairaala-apteekit – on ollut lääkevarmennusjärjestelmän toteuttamisessa vahvasti mukana. Lisäksi mukana on ollut mm. useita IT-järjestelmätoimittajia. Kyseessä on ollut erittäin monimutkainen, paljon erilaisia riippuvuussuhteita käsittävä projekti. Projektissa mukana olleet tahot ovat tehneet todella tiivistä ja aktiivista yhteistyötä ja antaneet runsaasti palautetta ja kehitysehdotuksia. Haluankin kiittää kaikkia mukana olleita tahoja hyvästä yhteistyöstä.
 
Vaikka järjestelmän käyttöönotto on sujunut pääosin hyvin, on sekä järjestelmässä että toimintatavoissa edelleen kehitettävää. Meneillään on niin sanottu pehmeä käyttöönotto, jonka aikana käyttäjät harjoittelevat uusia toimintatapoja ja antavat palautetta ja kehitysehdotuksia. Lääkevarmennusjärjestelmään on tarkoitus tehdä seuraava päivitys kesäkuussa. Lue Teijo Yrjösen haastattelu >
 

FAKTA 2. Turvamerkinnät on lisätty yli 2500 lääkepakkaukseen

 
Turvamerkinnät lisätään yli 7500 reseptilääkepakkaukseen, ja vain alle 400 reseptilääkepakkausta jää lääkeväärennösdirektiivin ulkopuolelle (mm. homeopaattiset valmisteet ja lääkkeelliset kaasut). Tähän mennessä turvamerkintöjä on lisätty jo yli 2500 lääkepakkaukseen. Lääkevarmennusjärjestelmän piirissä on nyt n. 90 eri lääkeyrityksen pakkauksia. Helmikuun käyttöönoton jälkeen markkinoille on tuotu noin 150 kokonaan uutta lääkevarmennuksen piiriin kuuluvaa pakkausta.
 

FAKTA 3. Digitaaliset lääketietopalvelut tukevat apteekkilaisten työtä

 
Lääketietokeskuksen tarjoamat digitaaliset lääketietopalvelut tukevat apteekkilaisten työtä ja auttavat potilasturvallisuuden varmistamisessa. Pharmaca Fennica -lääketietopalveluita voidaan käyttää verkkopalveluna, tai ne voidaan liittää helposti osaksi apteekkijärjestelmää. Tällöin apteekkijärjestelmän toimittaja rakentaa tarvittavat toiminnallisuudet esim. kuvien, erikielisten hoidon tukimateriaalien ja pakkausselosteiden tarkastelemiseksi. Näin lääkkeiden toimittamiseen ja asiakkaiden neuvontaan tarvittava lääketieto löytyy helposti ja nopeasti samasta paikasta.
 
Pharmaca Fennica Lääkekuvien avulla apteekissa voidaan tarkistaa tablettien ja kapseleiden ulkonäkö, kun asiakas tiedustelee jakouurteesta, kapselin väristä, tabletin muodosta tai koosta. Pharmaca Fennica Lääkehoidon tukimateriaalit varmistavat sujuvan lääkeneuvonnan tilanteisiin, joissa lääkkeen käyttöön liittyy erityisiä laitteita, hoidon seurantaa tai yksityiskohtaista käytännön opastusta. Lääkehoidon tukimateriaalit sisältävät muun muassa pistosohjevideoita, riskinminimointimateriaaleja ja oppaita eri kielillä.
 
Ajantasaiset pakkausselosteet ovat helposti katsottavissa yhdessä asiakkaan kanssa ja digitaalisiin pakkausselosteisiin voi kohdentaa hakuja. Myös eläinlääkkeiden pakkausselosteet ovat saatavana digitaalisesti.
 

Haluatko lääkekuvat, pakkausselosteet ja / tai lääkehoidon tukimateriaalit apteekkijärjestelmään?

 
Jätä meille yhteystietosi tästä, niin olemme sinuun yhteydessä.
Voit myös ottaa yhteyttä info@laaketietokeskus.fi. Kerromme mielellämme lisää.
 

Katso aikaisemmat uutiset

 
 
Lisätietoa saat myös FiMVOn verkkosivuilta.