KAMU-lääkehaku
25.02.2021

KAMU-lääkehaku on Lääketietokeskuksen ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n yhteistyönä tuotettu palvelu. KAMU - Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -palvelu auttaa urheilijaa tunnistamaan, mitkä lääkkeet ovat urheilussa sallittuja ja mitkä kiellettyjä. 

Mobiilissa ja verkossa käytettävä palvelu pohjautuu Lääketietokeskuksen lääketietokantoihin ja koskee Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita. Maksuton KAMU-mobiilisovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. KAMU-verkkopalvelu löytyy osoitteesta https://kamu.suek.fi. KAMU-lääkehaku toimii suomeksi ja ruotsiksi, ja nyt myös englanniksi.

KAMU-lääkehaun käyttö on helppoa, ja mobiilisovelluksen avulla tiedot kulkevat mukana aina siellä, missä niitä tarvitaan. Urheilija voi merkitä KAMU-sovellukseen lääkevalmisteet, joita hän käyttää. Näin tieto on saatavilla aina tarpeen mukaan, niin apteekissa kuin dopingtestissä. 

Valmisteen antotapa voi vaikuttaa dopingluokitukseen

Urheilijan tulee ottaa huomioon valmistetta tarkistaessa, että antotapa täsmää etsittyyn valmisteeseen. Lääkehaussa on samannimisiä valmisteita, joiden antotapa on eri, esimerkiksi tabletti tai voide. Näistä toinen voi olla sallittu ja toinen kielletty. Lääkevalmiste voi sisältää myös useita vaikuttavia aineita, joilla on eri dopingluokitus. Mikäli lääkevalmiste sisältää yhdenkin kielletyn aineen, on valmiste kielletty. 

KAMU-lääkehausta ei tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta, sillä Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. KAMU-mobiilisovelluksessa on linkkejä eri maiden lääkehakuihin, jotka auttavat urheilijoita tarkistamaan ulkomailta ostettujen lääkkeiden dopingluokituksen.

Lääkkeettömien valmisteiden tiedot tarkistettava maahantuojalta

KAMU-lääkehaku ei sisällä teknokemiallisia tuotteita, homeopaattisia valmisteita, ravintolisiä eikä niin sanottuja luontaistuotteita. Niiden koostumusta tulee tiedustella myyjältä tai maahantuojalta. Joskus ravintolisät saattavat sisältää kiellettyjä aineita, vaikka niitä ei ole mainittu tuoteselosteessa. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.

KAMU-palvelua varten ylläpidettävä lääkkeiden dopingluokittelu on helposti hyödynnettävissä myös terveydenhuollon järjestelmissä ja sovelluksissa osana Pharmaca Fennica Lääketietokantaa.

https://kamu.suek.fi
Android-laitteille
iOS-laitteille
 

Ota yhteyttä