Pharmaceutical Information Centre News Lääkealalla Uiminen saattaa ehkäistä iäkkäiden kaatuilua

Uiminen saattaa ehkäistä iäkkäiden kaatuilua

Kaatumiset ja luunmurtumat ovat yksi yleisimmistä vanhusten terveysriskeistä, mutta niiden todennäköisyyttä voi pienentää huolehtimalla fyysisestä kunnosta ja tasapainosta. Tuoreen australialaistutkimuksen perusteella muun muassa uinti on tähän hyvä keino.

Australialaisten tulokset perustuvat 1 700 keskimäärin 77-vuotiaan miehen neljävuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana miehet kaatuivat yhteensä 2 600 kertaa, mutta kaatumiset olivat harvinaisempia osallistujilla, jotka harrastivat uintia tai pelasivat golfia. Tarkemmassa analyysissa, jossa huomioitiin myös osallistujien elintavat ja muu liikunta, yhteys rajoittui vain uimiseen.

Testien perusteella uimareiden tasapaino ja kävelynopeus olivat selvästi paremmalla tolalla kuin miesten, jotka saivat liikuntansa vain arkiaskareista eivätkä harrastaneet lisäksi liikuntaa.

Australialaisten tulokset koskevat monia, sillä yli 65-vuotiaista kolmannes kaatuu ainakin kerran vuodessa. Yli 80-vuotiaista kaatuu jo joka toinen. Kaatumisen pelätty seuraus on lonkkamurtuma. Huonon tasapainon ja fyysisen heikkouden lisäksi mm. lääkitykset, huono näkökyky, alkoholi ja monet sairaudet lisäävät kaatuilun vaaraa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;180:830–837)
http://aje.oxfordjournals.org/content/180/8/830.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Close