Pharmaceutical Information Centre News Lääkealalla Verenohennuslääkityksen aikainen aivoverenvuoto vaarallinen vastalääkkeestä huolimatta

Verenohennuslääkityksen aikainen aivoverenvuoto vaarallinen vastalääkkeestä huolimatta

Veren hyytymistä vähentävän varfariini-lääkityksen aikana sattuva aivoverenvuoto on hyvin vaarallinen, vaikka lääkkeen vaikutusta yritettäisiin kumota antamalla potilaalle vastalääkettä. Tieto perustuu Stroke-lehdessä julkaistuun tutkimukseen.

Varfariini on yleinen veren hyytymistä vähentävä lääke, jota käytetään muun muassa eteisvärinäpotilailla sekä laskimotukosten ehkäisyssä. Hyytymistä vähentävänä lääkkeenä siihen liittyy verenvuototaipumuksen lisääntyminen ja pahimmillaan henkeä uhkaava verenvuoto. Pelätyin komplikaatio on aivoverenvuoto, sillä varfariinin takia verenpurkauma kasvaa nopeasti ja on lähes aina suurikokoinen.

Varfariini-lääkityksen aikana saadun aivoverenvuodon kokoon on yritetty vaikuttaa varfariinin vaikutuksen mahdollisimman nopealla kumoamisella esimerkiksi protrombiinikompleksikonsentraatti-lääkkeellä. Koska kyseisen lääkkeen tehosta ei ole juurikaan satunnaistettuihin kokeellisiin tutkimuksiin perustuvaa näyttöä, päättivät kanadalaistutkijat selvittää lääkkeen vaikutusta seuraamalla 141 potilasta, joiden varfariini-lääkityksen aikana saatua aivoverenvuotoa yritettiin rajata vastalääkkeellä.

Vastalääkkeestä huolimatta tutkittujen potilaiden ennuste oli lohduton. Vastalääke kyllä korjasi potilaiden verenhyytymistä mittaavan INR-arvon nopeasti, mutta potilaiden kuolleisuus ja sairastavuus pysyivät korkeana. Aivokudoksen sisäisestä verenvuodosta kärsineistä potilaista 42 prosenttia menehtyi sairaalassa ja 46 prosentilla verenpurkauma jatkoi merkittävästi laajenemistaan.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että vaikka INR-arvo pystyttäisiin vastalääkkeellä normalisoimaan pikaisesti, se ei välttämättä muuta potilaan ennustetta.

Uutispalvelu Duodecim
Stroke 2012;43 1812–1817
http://intl-stroke.ahajournals.org/content/43/7/1812.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Close