Pharmaceutical Information Centre News Lääkealalla Tunnesyöminen voi olla reaktio työstressiin

Tunnesyöminen voi olla reaktio työstressiin

Kovaa työstressiä ja työuupumusta eli burnoutia potevat ovat muita taipuvaisempia tunnesyömiseen sekä liikasyömiseen, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Todennäköisesti liikasyöminen ja tunnesyöminen ovat tapoja lievittää stressaavan tilanteen aiheuttamaa ahdistusta.

Työterveyslaitoksen ja Oulun yliopiston tutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä tätä ennen työuupumusta ei ole yhdistetty haitalliseen syömiskäyttäytymiseen. Burnoutin ja syömiskäyttäytymisen yhteyksiä tutkittiin seuraamalla 230 Espoon kaupungin työntekijää, jotka olivat osallistuneet vuoden mittaiseen, elintapojen parantamiseen tähtäävään tutkimukseen.

Työuupumuksesta tutkimuksen alussa kärsineet työntekijät kertoivat muita useammin syövänsä lohduttaakseen itseään tai ahmivansa ja jatkavansa syömistä, vaikka olisivat jo kylläisiä. Näytti myös siltä, etteivät pahaa työuupumusta potevat pystyneet muuttamaan haitallisia syömistapojaan yhtä hyvin kuin muut.

Tulokset viittaavat siihen, että monien muiden terveyshaittojensa lisäksi työuupumus ja työstressi edistävät syömistapoja, jotka voivat altistaa ylipainolle. Vakavaa työuupumusta potevan voi myös olla vaikea laihduttaa, jos burnoutia ei hoideta ensin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.014191)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/02/28/ajcn.111.014191.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Close