Minna Palhamo
20.09.2018


Lucky Luke oli lapsuuteni sankari. Vaikka aurinko paistoi, minä loikoilin mieluiten sisällä tarinoiden parissa. Luin kirjoja – röykkiöittäin kirjoja – ja Lucky Luke -sarjakuvia. Muistan kansikuvan, jossa Lucky Luken taustalla näkyy puisia öljynporaustorneja. Tarinassa lienee eletty kiihkeintä öljynetsintäkautta 1800–1900-lukujen taitteessa. Hahmot olivat öljyn tahrimia. Minä puolestani olin kalpea kuin kalkkilaivan kapteeni.

Öljy mullisti teollisen kehityksen. Maaöljyesiintymiä otettiin käyttöön runsain mitoin. Halpa öljy, öljyn saatavuus ja öljynjalostuksen kehittyminen loivat työpaikkoja ja vaurautta sekä kiihdyttivät teollistumista, väestönkasvua ja elintason nousua. Öljystä tuli energiantuotannon kulmakivi ja politiikan väline. Öljy pyöritti maailmaa.
Lineaarista kasvua ei ole. Öljy loppuu, kun sitä käyttää. Mitä enemmän uusiutumattomia raaka-aineita ja energiaa käytämme, sitä vähemmän niitä jää lapsillemme. 

Tieto ei lopu käyttämällä. Päinvastoin. Datan määrä on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosien aikana. Länsimaisissa yhteiskunnissa ongelma ei ole niinkään datan saatavuus vaan luotettavan tiedon tunnistaminen ja sen käytettävyys. Päätösten tekeminen epäluotettavan tiedon nojalla on kuin hiekalle rakentaisi. Luotettava tieto on kovaa valuuttaa.

Miksi jokin hoito tehoaa sairauteen muita hoitoja paremmin? Miksi jokin hoito tehoaa joillekin potilaille erityisen hyvin ja joillekin siitä voi olla jopa vaaraa? Tiedolla johtaminen antaa mahdollisuuden sekä vahvistaa potilasturvallisuutta että kohdentaa rajallisia voimavaroja optimaalisesti. Tiedon syklisyys, vaikuttavuus- ja käyttökokemusten palauttaminen, niistä oppiminen ja lisääntyneen ymmärryksen nojalla toimiminen mahdollistaa myös ennaltaehkäisevän toiminnan. Mitä enemmän tietoa käytämme, sitä enemmän tietämystä voimme jättää lapsillemme. 

Data ei ole uusi öljy – tiedon rikastaminen ja sen käyttö lisäävät arvoa kestävästi.

 

Minna Palhamo
Toimitusjohtaja, OTM
minna.palhamo@laaketietokeskus.fi
0400 377010

 

Inspiraationa:
Harari, Yuval Noah (2017). Homo Deus, Huomisen lyhyt historia. Bazar. 

Jätä yhteystietosi, niin olen sinuun yhteydessä!