Critical Tide, levälaboratorio, Julia Lohmann
11.09.2019
Merten hyvinvointia tarkastelevan Critical Tide -näyttelyn avajaisia vietettiin Helsingin Designmuseossa 5. syyskuuta. Lääketietokeskus on Critical Tide -näyttelyn pääyhteistyökumppani.

Critical Tide -näyttely on yksi Design Clubin kolmivuotisen Open Call -näyttelysarjan hankkeista. Design Club on kansainvälinen palvelumuotoilun verkosto, joka yhdistää eri alojen toimijat toisiinsa.  Lääketietokeskus on ollut Design Clubin jäsen alusta asti.

- Olemme mukana Design Clubissa, koska palvelumuotoilu on keskeinen asia informaation ja digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa. Lääketietokeskus panostaa asiakasymmärrykseen ja palvelumuotoiluun yhdistääkseen tietoa ja osaamista luotettaviksi ja helppokäyttöisiksi lääketietopalveluiksi, Lääketietokeskuksen toimitusjohtaja Minna Palhamo kertoo.
 
Critical Tide -näyttelyssä nähtäviä projekteja ovat tukeneet Lääketietokeskuksen lisäksi John Nurmisen säätiö sekä Suomen Lions-liiton Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke. Palhamo sanoo, että Design Club on verkosto, joka tarjoaa hyvän paikan tuulettaa näkemyksiä ja oppia toisilta:

- Verkostoissa on osaamista ja yhteistyössä on voimaa. Eri alojen vahvuudet ja näkemykset katalysoivat omaa ajattelua ja tukevat liiketoiminnan kehittämistä.
 
Myös Critical Tide -näyttelyn takana on kansainvälinen joukko moniammatillisia tekijöitä: muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Julia Lohmann, muotoilija, sukellusohjaaja ja RMIT-yliopiston tutkija tukija Pirjo Haikola, muotoilija, kuraattori ja Emily Carr-yliopiston tutkija Gillian Russell ja graafinen suunnittelija ja kuvittaja Gero Grundmann.
 
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
 
Piia Lehtinen ja Minna Palhamo
Design Club on verkosto, joka tarjoaa hyvän paikan tuulettaa näkemyksiä ja oppia toisilta. Kuvassa Piia Lehtinen Desigmuseolta ja Minna Palhamo Lääketietokeskuksesta.

 

Uusia ratkaisuja merten hyvinvoinnin parantamiseen

 
Critical Tide -näyttely on interaktiivinen ja ratkaisukeskeinen: hankkeeseen osallistuneet taiteilijat tarjoavat uusia ratkaisuja merten hyvinvoinnin parantamiseen muotoilun keinoin. Näyttely hyödyntää lähes kaikkia aisteja: teoksia ei voi sentään maistaa, mutta nähdä, kuulla, koskettaa ja haistaa niitä voi.

Critical Tide -näyttelyn katsoja ei ole passiivinen havainnoitsija, vaan hän voi olla halutessaan aktiivinen toimija. Katsoja voi vierailla vaikkapa Julia Lohmannin avoimessa merilevälaboratoriossa ja upottaa kätensä levään: Lohmann tiimeineen on paikalla näyttelytilassa keskiviikkoisin ja katsojat pääsevät mukaan kokeilemaan merilevän kanssa työskentelyä.

Myös empatia ja omien vaikutusmahdollisuuksien ymmärtäminen ovat näyttelyssä keskeisessä roolissa. Tekojen ei tarvitse olla suuria - jokainen voi tehdä merten hyväksi osansa. Gero Grundmanin Baltic Characters on leikkimielinen testi, jossa katsoja voi selvittää, mikä Itämeren eläjä vastaa parhaiten omaa luonnetta. Katsojat voivat myös tunnustaa näyttelyssä merta kohtaan tekemänsä synnit ja tutustua ihmisten hiuksista ja eläinten karvoista, villasta ja höyhenistä tehtyihin ympäristöystävällisiin öljyntorjuntamattoihin.
 
Critical Tide -näyttely on kerännyt kiitettävää palautetta Lääketietokeskuksen asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta.

- Meret ja niiden hyvinvointi on minulle henkilökohtaisesti tärkeää, vietän meren rannoilla ja saaristossa paljon aikaa rentoutuen. Voimme jokainen valinnoillamme vaikuttaa merien monipuolisen elämän tuhoutumiseen tai hyvinvointiin, siitä tämä näyttely kertoo meille upeasti taiteen voimin, sanoo toimitusjohtaja Ilpo Tolonen Docrateelta.
 
(Juttu jatkuu kuvien alla.)
 
Viktoria Paananen, Ilpo Tolonen ja Minna Jacobson tutustuivat näyttelyyn ensimmäisten joukossa.
Viktoria Paananen, Ilpo Tolonen ja Minna Jacobson tutustuivat näyttelyyn ensimmäisten joukossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rami Ihamäki
Rami Ihamäki Orionilta tutustuu Ocean confessionals -teokseen.

Helposti saavutettavaa tietoa päätöksenteon tueksi


- Merten hyvinvointi oli luonteva valinta Lääketietokeskuksen tukemaksi näyttelyaiheeksi, sillä ympäristö ja vastuullisuus ovat Lääketietokeskukselle tärkeitä teemoja. Teemme aktiivisesti töitä ympäristön eteen muun muassa kesällä käynnistyneessä projektissa, joka tuo lääkkeiden ympäristöluokituksen osaksi muuta lääketietoa, Palhamo tarkentaa.

Ratkaisukeskeisyys ja tiedon valjastaminen tekemisen tueksi ohjaavatkin vahvasti Lääketietokeskuksen kehittämistyötä.

- Haluamme tarjota helposti saavutettavaa tietoa terveydenhuollon ammattilaisten päätöksenteon tueksi. Kun lääkkeiden ympäristöluokitus löytyy muun lääketiedon yhteydestä selkeästi esitettynä, on sen käyttö vaivatonta ja helppoa. Keväällä 2020 järjestämme myös Lääkealan ympäristöpäivän, joka on jatkoa keväällä 2019 ensimmäistä kertaa järjestetylle tapahtumalle.
 

Critical Tide -näyttely


Aika: 6.9.–27.10.2019
Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
 
Sinua voisi kiinnostaa myös: