Mikko Hartikainen
25.05.2021

Lääketietokeskuksen tiedolla johtamisen palveluiden tuotepäällikkö Mikko Hartikainen on alan kokenut konkari, joka on nähnyt urallaan digitalisaation ja kansainvälistymisen kehityskaaren. Mikko kertoo pitävänsä erityisen paljon asiakkaiden kanssa työskentelystä ja jatkuvasta oppimisesta. 


Tuotepäällikkö Mikko Hartikaisen urapolku lähti etenemään nykyiseen suuntaan jo 90-luvun loppupuolella ammattikorkeakoulun työharjoittelun myötä. Mikko tutustui harjoittelussaan Leiraksella mm. apteekeille kehitettäviin uusiin palveluihin, ja niin syttyi kipinä markkinadataan ja kehitystyöhön. Harjoittelunsa jälkeen Mikko on tehnyt pitkän uran useissa eri lääkeyrityksissä ja lääkedatan konsulttiyrityksissä niin Suomessa kuin kansainvälisissäkin tehtävissä. Lääketietokeskuksessa Mikko aloitti viitisen vuotta sitten.


- Työkalut ja toimintaympäristö ovat muuttuneet hurjaa vauhtia, mutta asiakkaiden perustarve on sama, eli miten myyntitilastot, oma data ja tieto myynti- ja markkinointipanostuksista tuodaan yhteen ja valjastetaan toiminnanohjauksen tueksi. Tietoa on saatavana paljon, mutta ei välttämättä helpossa muodossa. Tähän me tuomme asiakkaan arkea helpottavia ratkaisuja.

Mielenkiintoinen ja opettavainen työ asiakkaiden parissa

Mikon tehtäviin kuuluvat tuotekehitys, asiakastyöskentely, tekniset päivitykset ja laadunvarmistus. Rooliin kuuluu paljon konsultointia, asiakkaan tarpeen ymmärtämistä ja ratkaisujen miettimistä. Erityisen paljon Mikko kertookin pitävänsä asiakkaiden kanssa työskentelystä.


- Asiakkaiden kanssa työskentely on molemminpuolista oppimista. Vaikka minulle on kertynyt vuosien saatossa paljon kokemusta ja näkemystä, tulee asiakkaiden kanssa työskennellessä viikoittain eteen jotakin uutta. Globaalit yritykset kehittävät jatkuvasti toimintaansa, ja niiden tarpeisiin vastaaminen on erittäin mielenkiintoista ja opettavaista.


Lääketietokeskuksen palveluvalikoimaan kuuluu Suomen datan lisäksi myös pohjoismaista dataa. Tämä onnistuu pohjoismaisen Nordic Pharma Insights -kumppaniverkoston avulla.


- Lääketietokeskus ylläpitää pohjoismaista lääkkeiden Vnr-numerotietokantaa, ja meillä on kattava pohjoismainen yhteistyöverkosto. Teemme yhteistyötä tanskalaisen DLI:n ja norjalaisen Pharmastatin kanssa, ja meillä on heidän kanssaan Ruotsissa yhteisyritys Swedish Pharma Insights. Näin ollen suomalainen ja pohjoismainen data on asiakkaiden saatavilla kätevästi Lääketietokeskuksen ja kumppaniverkoston kautta. 

Koneoppimista ja edistynyttä analytiikkaa

Toimintaympäristön muutos ja asiakkaiden muuttuvat tarpeet näkyvät Mikon työpöydällä palveluiden kehittämistarpeina. Lääketietokeskuksen Pharmanalytics-palveluperhe onkin kehittynyt viime vuosina valtavasti. Yksittäisten palveluiden sijasta Lääketietokeskus on kehittänyt uuden Pharmanalytics-alustan, joka tuo yhteen kaikki asiakkaiden tarvitsemat tiedolla johtamisen palvelut: Pharmarket-markkinatilastopalvelun lisäksi lääkkeiden tosielämän käyttöä raportoivan Real World Insights- ja edistyneen analytiikan Advanced Insights -palvelut.


- Olemme uudistaneet teknologiaa ja vieneet palvelumme pilveen. Uusi teknologia mahdollistaa erittäin tehokkaat laskentamallit ja täysin uudet tavat analysoida tietoa. Taloon on tullut myös uutta osaamista, joka mahdollistaa koneoppimisen ja tehokkaan matematiikan hyödyntämisen palveluiden jatkokehityksessä. Tänä vuonna olemme tuomassa myös ei-lääkkeellisten valmisteiden dataa osaksi palveluitamme, Mikko kertoo kehityksessä olevista hankkeista.

Tutustu Pharmanalytics-palveluihin:

Pharmarket-markkinatilastopalvelu

Pharmarket-markkinatilastopalvelun avulla lääkealan yritykset ja muut toimijat voivat analysoida Suomen lääkemarkkinaa valtakunnallisella ja alueellisella tasolla. Lue lisää.

Pharmanalytics Real World Insights

Pharmanalytics Real World Insights -palvelu on kustannustehokas tiedolla johtamisen ja toiminnan ohjaamisen apuväline, jonka avulla voit varmistaa yhdenvertaisen hoidon toteutumista. Lue lisää.

Nordic Pharma Insights

Nordic Pharma Insights on lääkemyyntitiedon automatisoitu raportointityökalu, jonka avulla tarkastelet sujuvasti luotettavia ja ajantasaisia lääkemyyntitietoja kaikista Pohjoismaista yhden käyttöliittymän kautta. Lue lisää.

Pharmanalytics Advanced Insights

Pharmanalytics Advanced Insights on edistyneen analytiikan palvelu lääkeyritysten myynti- ja markkinointitehtävissä toimiville. Se auttaa sinua optimoimaan resurssien käyttöä, kohdistamaan toimenpiteitä ja tarjoamaan paremmin räätälöityä palvelua eri asiakasryhmille. Lue lisää.

Ota yhteyttä