Lääketietokeskus Ajankohtaista Tiedotteissa Selvitys: Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusten riski aiheuttaa eniten huolta

Selvitys: Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusten riski aiheuttaa eniten huolta

Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus Klik vastasi vuonna 2012 lähes yhdeksään tuhanteen puhelimitse tulleeseen kysymykseen lääkkeistä ja lääkityksestä.

Tietopankkiin dokumentoitujen kysymysten perusteella Klik selvitti, mitkä lääkkeisiin liittyvät asiat mietityttävät lääkkeiden käyttäjiä. Haitta- ja yhteisvaikutuksien riski aiheuttaa eniten huolta. Kaikkiaan 47 % Klikin palvelunumeroon tulleista puheluista koski haitta- ja yhteisvaikutuksia. Rokotekeskustelu mediassa on viime vuosina lisännyt etenkin rokotteita koskevia tiedusteluita.

Kansalaiset tarvitsevat tulkinta-apua lääkeinformaatiotulvaan

Lähes puolet Klikin vastaamista kysymyksistä koski lääkkeiden yleisimpiä haittavaikutuksia tai mahdollisia yhteisvaikutuksia toisen lääkkeen kanssa. Klikin vastaamissa kysymyksissä näkyvät myös vuodenaikojen vaihtelut, kuten allergiakausi keväällä sekä rokotuskysymykset influenssakauden lähestyessä. Lääkeaineryhmistä eniten kysymyksiä herättivät hermostoon vaikuttavat lääkkeet, 31 % soittajista halusi tietoa tähän lääkeaineryhmään kuuluvista lääkkeistä.

Klikin palvelunumeroon tulevien puheluiden määrä on kasvanut viime vuosina. Tyypillisimmin soittaja on potilas itse tai hänen omaisensa. Toinen aktiivinen ryhmä on farmasian ammattilaiset. ”Niin kansalaiset kuin ammattilaisetkin näyttävät tarvitsevan yhä enemmän tulkinta-apua informaatiotulvaan”, lääkeinformaatiofarmaseutti Jarno Ruotsalainen kertoo. ”Pakkausselosteen teksti saattaa säikäyttää potilaan ja muutenkin lääkkeiden teho ja turvallisuus huolestuttavat ihmisiä yhä enemmän”, Ruotsalainen analysoi.

Yksilöllistä lääkeneuvontaa kansainvälisiin tietolähteisiin perustuen

Klik perustaa vastauksensa useisiin luotettaviin kotimaisiin ja kansainvälisiin tietolähteisiin. ”Saatavilla olevaa tietoa sovelletaan puhelimessa esitettyyn kysymykseen ja soittaja saa näin yksilöllistä lääkeneuvontaa”, Ruotsalainen kertoo.

Kaikki Klikin ratkaisemat kysymykset ja annetut vastaukset tallennetaan omaan tietopankkiin ilman soittajan tunnistetietoja. Tietopankin dataa voidaan hyödyntää tiedonhaussa sekä lääkkeiden käyttöä selvittävissä tutkimuksissa. Pankista voidaan hakea takautuvasti esimerkiksi edellisvuosien kysytyimmät tuotteet tai ongelmaluokat. Tietopankkiin on kertynyt yli kymmenen vuoden kuluessa jo 110 000 kysymys-vastausparia.

Klik neuvoi mm. näissä kysymyksissä vuonna 2012

• Onko tämän kauden influenssarokote testattu narkolepsian varalle?
• Miten lääkkeen käyttö, jos sairastaa diabetesta?
• Uskallanko aloittaa lääkettä?
• Aiheuttaako psyykenlääke maksahaittojen riskin?
• Onko kipulääkkeillä haittavaikutuksia?

Klik-lääkeneuvontapalvelun tuottavat Itä-Suomen yliopisto ja Lääketietokeskus.

Lisätietoja

Jarno Ruotsalainen, asiakkuuspäällikkö, lääkeinformaatiofarmaseutti,
040 744 4318, jarno.ruotsalainen@klik.fi
Virve Sihvola, lääkeinformaatiofarmaseutti,
040 724 8007, virve.sihvola@klik.fi

Mikä on Klik? http://www.klik.fi/?page_id=22

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje