Lääketietokeskus Ajankohtaista Tiedotteissa Selkokielistä tietoa ikääntyneiden alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytöstä

Selkokielistä tietoa ikääntyneiden alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäytöstä

Lääketietokeskus tuotti yhteistyössä Sininauhaliiton kanssa listan lääkkeistä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia yhdessä alkoholin kanssa. Opas on tarkoitettu ikääntyneille ja ikääntyneiden parissa toimiville. Asiasta keskusteltiin ammattilaisseminaarissa Tampereella.

Ikääntyminen, päihteet ja lääkkeet askarruttivat seminaariosallistujia

Sininauhaliitto järjesti Ikääntyminen ja päihteet -seminaarin 10.11.2015 Tampereen Metso-kirjastossa. Osallistuimme seminaariin asiantuntijapuheenvuorolla. Kehitysproviisori, FT Elli Lepän puheenvuorossa käsiteltiin ikääntyneiden lääkitysten ja alkoholin yhteisvaikutuksia mm. Fimean ikääntyneiden lääkitysten listaa havainnollistaen.

Ikääntyneillä on tyypillisesti paljon erilaisia lääkityksiä ja aiempaa useammat ikääntyneet käyttävät alkoholia. Vaaranpaikkoja muodostuu mm. keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksista. Entistä enemmän huomiota tulisikin kiinnittää sekä alkoholin käytön arvioimiseen että sen tarkasteluun soveltuuko lääke ikääntyneelle esim. heikentyneen munuaisten toiminnan takia.

Selkokielinen opas ikääntymisestä, päihteistä ja lääkityksistä

Sininauhaliitto julkaisi 17.11.2015 selkokielisen Ikääntyminen ja päihteet -oppaan. Oppaassa on mukana Lääketietokeskuksen kanssa yhteistyönä koostetut listaukset lääkityksistä, joiden kanssa alkoholia ei tule käyttää ja lääkityksistä, joiden kanssa alkoholia on käytettävä varoen.

Selkokielinen opas on tarpeen, koska monilla ihmisillä voi ikänsä, lääkityksensä tai muiden syiden vuoksi olla esimerkiksi lukemisen tai hahmottamisen ongelmia. Opas käsittelee alkoholin käytön lisäksi huumeita sekä alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttöä. Lääkelistat, alkoholinkäytön testit ja tiedot ikääntyneiden alkoholinkäytön riskirajoista auttavat niin ikääntyneitä kuin heitä tukevia läheisiä tai ammattilaisia.

"Alkoholinkäyttöä ei luultavasti oteta ikääntyneiden kanssa riittävän usein puheeksi, ja siksi esimerkiksi verenohennuslääkkeen tai diabeteslääkkeen käytössä voi ilmetä odottamattomia ongelmia", Lääketietokeskuksen kehitysproviisori, FT Elli Leppä toteaa. Eräs tapa välttyä epäselvyyksiltä on lääkekortti, jonka voi tulostaa joko netistä tai täyttää apteekissa.

Lisätietoja

Elli Leppä
Kehitysproviisori, FT
work (09) 6150 4962
Lataa yhteystiedot vCardina

Sininauhaliiton tiedote

Ikääntyminen ja päihteet -julkaisu

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje