Lääketietokeskus Ajankohtaista Tiedotteissa Lääke, kasvirohdos, ravintolisä vai vitamiini?

Lääke, kasvirohdos, ravintolisä vai vitamiini?

Helsingissä torstaina 3.11.2011 järjestetty Lääketietokeskuksen ajankohtaisseminaari Ravintolisät ruuan ja lääkkeen välimaastossa keräsi paikalle yli sata aiheesta kiinnostunutta ammattilaista yritysten tuotepäälliköistä viranomaisten edustajiin. Seminaari herätti myös median kiinnostuksen: MTV3 uutisoi aiheesta ja haastatteli Kymmenen Uutisiin yhtä luennoitsijaa, Ursula Schwabia.

Asiantuntijat väärinkäsitysten hetteikössä

Ravintolisät ovat olleet yksi syksyn kuumista puheenaiheista mediassa. Toisten mukaan ravintolisät ovat lääkkeitä vahvempia ihmeaineita, toisten mukaan mistään pilleripurkista ei saa terveyttä – ja kaikki ravintolisiin liittyvät väittämät ovat virheellisiä. Totuus on varmasti jossain välimaastossa. Alan asiantuntijoilla onkin suuri työ niin kansalaisten kuin terveydenhuollon ammattilaisten opastamisessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) akatemiatutkija Satu Männistön mukaan "väärät ihmiset käyttävät ravintolisiä". Männistön mukaan ne ihmiset, jotka jo muutenkin elävät ja syövät terveellisesti hakevat ravintolisistä turhaan lisää terveyshyötyjä. Tämän viestiminen terveydenjanoisille kansalaisille on kuitenkin hyvin haasteellista.

Olemme kaikki erilaisia – tarpeen ja vaikutusten arviointi vaikeaa

Yksi merkittävä piirre syksyn ravintolisäkeskustelussa on ollut lääkkeen määräämistä muistuttavat tarkat ohjeistukset mm. D-vitamiinin saantimääristä. Tutkimustiedon puuttuessa yleispäteviä ohjeita on kuitenkin vaikea antaa. Farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta muistuttikin seminaariyleisöä, että "olemme kaikki erilaisia ihmisiä. Perimällä on suuri merkitys siihen miten lääkkeet vaikuttavat ihmisen elimistössä.”

Perimän lisäksi tulisi huomioida ravintolisien annostus. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg toi esille huolenaiheen ravintolisien saantimäärien arvioinnista. Pitoisuuksien mittaaminen verestä vie aikaa ja on kallista. Borgin mukaan mittaamisen sijaan veikkaus voi joissain tapauksissa olla ainoa kustannustehokas tie.

Euroopan laajuista yhteistyötä

Suomi ei ole yksin ravintolisäkeskustelun ytimessä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edustajien puheenvuoroissa todettiin selkeästi, että Euroopan laajuisesti tehdään jatkuvaa viranomaisyhteistyötä niin tutkimus- kuin lainsäädäntöasioissa. Käynnissä on mm. nelivuotinen PlantLIBRA-tutkimushanke. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on jo antanut arviointeja ravintolisien terveysväittämistä. Työ on kuitenkin vielä kesken ja jäsenmaiden välisissä tulkinnoissa voi olla suuriakin eroja.

Vaikka puheenvuorojen perusteella tässä vaiheessa ei voida vetää suoraa rajaa lääkkeen ja ravintolisän väliin, niin seminaari avasi hyvin keskustelua viranomaisten ja yritysten välillä ja antoi osallistujille tuoreita näkökulmia arjen haasteisiin.

Aiheeseen palataan ensi vuonna – liity Lääketietokeskuksen postituslistalle niin saat ensimmäisenä tietoa tulevista seminaareista.

Lisätietoja

Anja Isoaho
Koulutuspäällikkö
work (09) 6150 4959
Lataa yhteystiedot vCardina
Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje