Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen

Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen

Aivoverenvuodot saattavat olla pahempia potilaille, joiden veren kalsiumtaso on alhainen. Kalsiumin vähyys voi myös ennustaa verenpurkauman suurentumista, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui 2 100 aivoverenvuotopotilasta.

Tulosten perusteella aivojen verenpurkaumat olivat suurempia potilailla, joiden veren kalsiumpitoisuus oli pieni, kuin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat normaalit sairastumisen aikoihin. Osa potilaista kävi myös aivojen tietokonekuvauksessa seurannan aikana, ja kuvausten perusteella verenpurkaumat laajentuivat todennäköisemmin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat alhaiset.

Kalsiumvajaus on yhdistetty pahempiin aivoverenvuotoihin aiemminkin, mutta tutkimuksia on tehty suhteellisen vähän. Nyt julkaistu tutkimus onkin tervetullut lisänäyttö kalsiumin vaikutuksista, mutta vieläkin on epäselvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu. Kalsiumin tiedetään vaikuttavan veren hyytymiseen ja verisuonten toiminnan välityksellä myös verenpaineeseen. Nämä kummatkin mekanismit voivat selittää ilmiön. Jos myös tulevat tutkimukset päätyvät samanlaisiin tuloksiin, kalsiumtasoista huolehtiminen saattaa auttaa aivoverenvuotopotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2016;DOI:10.1001/jamaneurol.2016.2252)
http://dx.doi.org/10.1001/jamaneurol.2016.2252

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje