Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinilisät eivät todennäköisesti ehkäise terveiden sairauksia

D-vitamiinilisät eivät todennäköisesti ehkäise terveiden sairauksia

D-vitamiinilisien syöminen ei näyttäisi ehkäisevän terveiden luunmurtumia eikä muitakaan sairauksia ja terveysongelmia, tuore selvitys vahvistaa. Vitamiinilisät ovat silti paikallaan D-vitamiinin vajauksesta kärsiville ja etenkin talvisin myös vajauksen ehkäisemiseksi.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat laajaan, yli 50 meta-analyysin tutkimusnäyttöön, ja niiden perusteella D-vitamiinilisien syöttäminen ei vähennä luunmurtumien eikä kaatumisten riskiä. Muiden terveysvaikutusten suhteen näyttö on hieman epäselvempää, mutta näyttäisi siltä, että mahdolliset hyödyt ovat joka tapauksessa hyvin pieniä, jos niitä on lainkaan.

Tutkijat korostavat, että tutkimusnäyttö koskee terveitä ihmisiä, jotka saavat suositusten mukaisesti D-vitamiinia. D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, ja tämän vuoksi kaikkien olisi hyvä huolehtia riittävästä saannista.

Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa. D-vitamiinilisät ovat paikallaan varsinkin talvisin ja syksyllä, kun D-vitamiinin saanti on auringonvalon vähyyden vuoksi usein puutteellista. D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;355:i6201)
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i6201

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje