Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suosiiko joulupukki rikkaiden lapsia?

Suosiiko joulupukki rikkaiden lapsia?

Joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille, yleisesti uskotaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan todellisuus voi olla paljon karumpi. Ainakin sairaaloiden lastenosastoilla vieraillessaan pukki suosii varakkaita ja hyvämaineisia alueita. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat kumota vallitsevan kiltit lapset -teorian, tutkijat kirjoittavat.

Nämä joulupukille kiusalliset tutkimustulokset julkaistaan British Medical Journalin perinteisessä joulunumerossa, joka tunnetaan leikkimielisistä ja kieli poskessa tehdyistä, mutta tieteelliset kriteerit ainakin jotenkuten täyttävistä tutkimuksista.

Saadakseen empiiristä tutkimusnäyttöä pukin toimintatavoista tutkijat soittivat 186 sairaalan lastenosastoille ja tiedustelivat oliko joulupukki vieraillut siellä jouluna 2015. Nämä tiedot yhdistettiin muun muassa tietoihin alueen työttömyysasteesta, tulo- ja koulutustasosta, nuorisorikollisuudesta ja lasten koulupoissaoloista.

Tulosten perusteella joulupukki vieraili melkein kaikilla lastenosastoilla, mutta väliin jääneet osastot olivat usein alueilla, joiden sosiaalinen ja taloudellinen tilanne oli huonompi. Koulupoissaolot, nuorisorikollisuus, savupiippujen lukumäärä tai etäisyys pohjoisnavalle eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Havaintojensa perusteella tutkijat eivät usko joulupukin vierailujen selittyvän lastenosastojen lasten kiltteysasteella, vaan todennäköisemmin taloudelliset ja sosiaaliset seikat sanelevat vierailuja.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat ehdottavat paikallisten lisäjoulupukkien palkkaamista varsinkin köyhemmille seuduille. He kehottavat myös vanhempia miettimään tarkoin kannattaako kiltteysteoriaa koskevista tuloksista kertoa lapsille.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;355:i6355)
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i6355

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje