Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholi lisää ja vähentää aivoverenkiertohäiriöitä

Alkoholi lisää ja vähentää aivoverenkiertohäiriöitä

Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi samaan aikaan lisätä ja ehkäistä aivoverenkiertohäiriöitä, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Samanlainen kahtalainen vaikutus on havaittu myös suhteessa sydänoireisiin.

Tulosten perusteella kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa pienentää riskiä sairastua aivoinfarkteihin, jotka johtuvat aivoverisuonen tukkeutumisesta, mutta annosten suurentuessa alkoholi voi altistaa aivoverenvuodoille.

Suurkuluttajan eli ainakin neljä alkoholiannosta päivässä juovan riski sairastua aivoverenvuotoon on tulosten perusteella 60 prosenttia suurempi kuin maltillisesti alkoholia käyttävien. Aivojen lukinkalvon alaiset verenvuodot olivat heillä puolestaan 80 prosenttia yleisempiä. Tulokset perustuvat 25 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin.

Alkoholiin liitetyt suotuisat vaikutukset saattavat johtua veren hyytymistä edistävän fibrinogeeni-proteiinin vähentymisestä, jonka alkoholi aiheuttaa. Aivoverenvuodot saattavat puolestaan lisääntyä, koska alkoholi nostaa verenpainetta.

Arviolta 500 000 suomalaista on alkoholin riskikäyttäjiä eli heille alkoholista aiheutuu selviä terveysongelmia. Terveydenhuollon miespotilaista ongelmakäyttäjiä on 20 prosenttia ja naispotilaista 10 prosenttia. Alkoholinkulutus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta runsas humalajuominen on meillä suuri ongelma. Viimeisen 10 vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt melko tasaisena tai jopa hieman vähentynyt

Uutispalvelu Duodecim
(BMC Medicine 2016;DOI:10.1186/s12916-016-0721-4)
http://dx.doi.org/10.1186/s12916-016-0721-4

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje