Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuumat aallot voivat kertoa myös valtimoiden kunnosta

Kuumat aallot voivat kertoa myös valtimoiden kunnosta

Vaihdevuosiin kuuluvat kuumat aallot voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kertoa myös naisen sydäntautiriskistä. Paljon ja päivittäin kuumia aaltoja kokevien valtimoissa on selvästi enemmän merkkejä sydän- ja verisuonitaudeille altistavista muutoksista.

Tutkimuksessa 300 vaihdevuosiaan elävän naisen kaulavaltimot tutkittiin ultraäänellä. Kuvausten perusteella kaulavaltimon sisäpinnat olivat paksuuntuneet enemmän naisilla, joilla oli paljon kuumia aaltoja. Lisäksi heidän valtimoissaan oli enemmän rasvakovettumia.

Tutkijat selvittivät olisivatko havainnot voineet johtua perinteisistä sydänriskitekijöistä, mutta niin ei ollut ainakaan naisilla, jotka kärsivät kuumista aalloista päivittäin. Myöskään erot naishormoni estradiolin pitoisuuksissa eivät selittäneet havaintoja.

Jos tutkijoiden tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, kuumat aallot saattavat olla perinteisten riskitekijöiden veroinen sydänriskien ennustaja vaihdevuosioireisilla naisilla.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:2910-2915)
http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.116.014674

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje