Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pohjoisessa asuvat sairastuvat MS-tautiin nuorempina

Pohjoisessa asuvat sairastuvat MS-tautiin nuorempina

MS-tautia sairastavien oireilu alkaa muutaman vuoden aikaisemmin Euroopan pohjoisosiossa verrattuna eteläiseen Eurooppaan. Yhteys saattaa liittyä ultraviolettisäteilyn määrään, tuoreen tutkimuksen tulokset vihjaavat.

Tulokset perustuvat 22 000 MS-tautia sairastavan potilaan terveystietoihin 21 eri maasta. Osallistujat olivat pääosin eurooppalaisperäisiä, mutta mukana oli myös muualla kuin Euroopassa asuvia.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden asuinpaikkatietoja tietoihin sairastumisvuosista, he havaitsivat pohjoisessa asuvien sairastuneen 1,9 vuotta nuorempina kuin esimerkiksi Välimeren seuduilla asuvien. Samanlainen yhteys löytyi, kun analysoitiin potilaiden ultraviolettisäteilyaltistusta. Sairastumisikä nousi tasaisesti ultraviolettialtistuksen kasvaessa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä myös D-vitamiinitasojen ja MS-taudin oireilun väliltä. Auringonvalo ja ultraviolettisäteily synnyttävät ihossa D-vitamiinia.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016;DOI:10.1136/jnnp-2016-314013)
http://dx.doi.org/10.1136/jnnp-2016-314013

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje