Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus pahentaa kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää

Masennus pahentaa kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää

Masennus heikentää iäkkäiden kognitiivisia mielentoimintoja, mutta tarkka syy tälle on jäänyt epäselväksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella vaikutus saattaa seurata mm. työmuistin ja episodisen eli tapahtumamuistin huonontumisesta.

Tutkimus perustuu 104 kognitiivisesti terveen, 66 lievää kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevan ja 89 varhaista Alzheimerin tautia sairastavan terveystietoihin.

Kognitiivisten eli tiedonkäsittelyyn liittyvien mielentoimintojen heikentymää potevien mielentoiminnot olivat heikentyneet enemmän, jos heillä oli lisäksi masennusoireita. Analyysin perusteella masennus haittasi heillä etenkin työmuistia, episodista muistia ja toiminnanohjausta, mikä puolestaan näkyi kognitiivisia toimintoja kokonaisuudessaan arvioivissa mittauksissa.

Kognitiivisesti terveiden ja Alzheimer-potilaiden oireisiin masennusoireet eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä

Kognitiivisten mielentoimintojen heikentymällä tarkoitetaan varsinaista dementiaa lievempää muistin ja muun tiedonkäsittelyn heikentymistä. Tämä ilmenee mm. tarkkaavuuden, hahmottamisen, arkitoimintojen ohjaamisen tai abstraktin ajattelun ja kielellisten kykyjen huonontumisena.

Suomessa kognitiivinen toiminta on lievästi heikentynyt arviolta 120 000 henkilöllä ja suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016;DOI:10.1136/jnnp-2016-314191)
http://dx.doi.org/10.1136/jnnp-2016-314191

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje