Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Triglyseridi-rasvat luultua pahempi haimatulehduksen riskitekijä

Triglyseridi-rasvat luultua pahempi haimatulehduksen riskitekijä

Hyvin suuri triglyseridi-rasvojen pitoisuus tiedetään akuutin haimatulehduksen riskitekijäksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan riskit saattavat suurentua jo tiedettyä alhaisemmilla triglyseriditasoilla.

Yli 116 000 keskimäärin 57-vuotiaan miehen ja naisen seurantatietojen perusteella haimatulehduksen riski alkaa suurentua veren triglyseridipitoisuuden noustessa yli 2 mmol/l. Tällöin sairastumisriski on yli kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden pitoisuus on alle 1 mmol/l.

Riskit myös suurentuivat tasaisesti triglyseripitoisuuksien suurentuessa ja suurimmillaan ne olivat osallistujilla, joiden triglyseridipitoisuudet olivat yli 5 mmol/l. Seitsemänvuotisen seurannan aikana he sairastuivat haimatulehdukseen peräti yhdeksän kertaa todennäköisemmin.

Triglyseridit suurensivat myös riskiä sairastua sydänkohtaukseen, mutta haimatulehdusta koskevat riskit olivat suurempia, tulokset osoittavat. Näin ollen triglyseridipitoisuuksien suurentumista voidaan pitää huomattavana akuuttien haimatulehdusten riskitekijänä.

Haimatulehdukseen sairastuu vuosittain noin 3 000 suomalaista. Alkoholi aiheuttaa näistä 70 % ja sappikivitauti 20 %. Lopuissa tapauksissa aiheuttajaa ei välttämättä tunnisteta. Haimatulehdus aiheuttaa voimakasta ylävatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Se on vakava tauti, johon voi myös kuolla.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.6875)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.6875

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje