Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini voi vaikuttaa rintasyöpäpotilaan ennusteeseen

D-vitamiini voi vaikuttaa rintasyöpäpotilaan ennusteeseen

Korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tarkoittaa parempaa ennustetta rintasyöpäpotilaille. Vielä ei tosin ole varmaa johtuuko tämä juuri D-vitamiinista.

JAMA Oncology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 700 rintasyöpään sairastuneen naisen seurantaan. Naisten D-vitamiinitasot mitattiin verinäytteistä, jotka kerättiin kahden kuukauden sisällä diagnoosista.

Tulosten perusteella riski menehtyä rintasyöpään kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, joiden D-vitamiinitasot olivat korkeimmassa kolmanneksessa. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaisimmat.

Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta on silti epäselvää, miten paljon yhteys johtuu D-vitamiinista ja miten paljon potilaiden yleisestä terveydentilasta ja muista seikoista, jotka voivat näkyä D-vitamiinitasoissa. D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, joten sen saannista on joka tapauksessa hyvä huolehtia.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia vitamiinilisistä ja ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Oncology 2016;DOI:10.1001/jamaoncol.2016.4188)
http://dx.doi.org/10.1001/jamaoncol.2016.4188

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje