Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduslääkkeet saattavat lievittää masennusta

Tulehduslääkkeet saattavat lievittää masennusta

Reuman ja psoriaasin hoidossa käytettävät tulehdusta vähentävät lääkkeet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää myös potilaiden masennusoireita. Havainto perustuu kahdenkymmenen tutkimuksen aineistojen katsaustutkimukseen.

Vaikutus liittyy tulehduslääkkeisiin, jotka vaikuttavat estämällä tulehdusreaktioita välittävien sytokiini-proteiinien toimintaa. Sytokiinit on yhdistetty masennukseen aiemminkin.

Tulosten perusteella kyseisiä lääkkeitä saavien potilaiden masennusoireet lievittyvät todennäköisemmin kuin lumeryhmäläisten, ja tämä havaitaan riippumatta sairauksista, joita lääkkeillä hoidetaan. Yhteys on myös voimakkaampi potilailla, joiden masennusoireet ovat vakavia.

Suotuisat mielialavaikutukset liittyivät etanerseptiin, adalimumabiin, infliksimabiin ja tosilitsumabiin, joilla hoidetaan mm. nivelreumaa, psoriaasia ja Crohnin tautia.

Tutkijoiden havainnot ovat uskottavia, mutta ne pitää varmistaa tutkimuksissa, joissa pääpaino on masennuksen hoitamisessa. Nyt analysoiduissa tutkimuksissa masennusvaikutukset olivat yleensä toissijainen kiinnostuksen kohde. Jos tulokset varmistuvat, sytokiini-tulehduslääkkeistä voi tulla arvokas lisäapua masennuksen hoitoon.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Molecular Psychiatry 2016;DOI:10.1038/mp.2016.167)
http://dx.doi.org/10.1038/mp.2016.167

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje