Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Täysjyvävilja alentaa verenpainetta parissa kuukaudessa

Täysjyvävilja alentaa verenpainetta parissa kuukaudessa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista verenpainevaikutuksista. Heidän tutkimuksessaan täysjyväviljaan siirtyminen alensi potilaiden verenpainetta kahdessa kuukaudessa.

Osana tutkimusta 33 ylipainoista tai lihavaa aikuista vaihtoi kaikki ravintonsa viljat täysjyväviljaksi kahden kuukauden ajaksi. Vertailujaksona he söivät kahden kuukauden ajan vain teollisia, ns. jalostettuja viljoja. Potilaille tehtiin kattavat terveystarkastukset koejaksojen alussa ja lopussa.

Kun tutkijat vertasivat mittaustuloksia koejaksojen jälkeen, he havaitsivat koehenkilöiden diastolisen verenpaineen olleen huomattavasti alemmalla tasolla silloin, kun he söivät vain täysjyväviljoja. Käytännössä vaikutus merkitsi esimerkiksi noin kolmanneksen pienempää riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Yhdysvaltalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja suotuisista verenpainevaikutuksista. Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljan suosiminen on yhdistetty mm. pienempään sydän- ja verisuonitautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Nutrition 2016)
http://jn.nutrition.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje