Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivoverenkiertohäiriöt altistavat myöhään alkavalle Alzheimerin taudille

Aivoverenkiertohäiriöt altistavat myöhään alkavalle Alzheimerin taudille

Myöhään alkava Alzheimerin tauti kehittyy tavallista todennäköisemmin potilaille, jotka ovat aiemmin sairastuneet aivoverenkiertohäiriöön. Yhteys havaitaan potilailla, joiden sairastumisriski on suurentunut perinnöllisen alttiuden takia.

Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat tervetulleita, sillä tutkimustieto myöhään alkavan Alzheimerin taudin riskitekijöistä on ollut vähänlaista.

Tulosten perusteella aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden riski sairastua myöhään alkavaan Alzheimerin tautiin oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muiden. Tämä havaittiin etenkin potilailla, jotka potivat lisäksi tyypin 2 diabetesta, sydänsairauksia tai verenpainetautia.

Pelkkää verenpainetautia sairastavien sairastumisriski oli tavallista pienempi, mikä on mielenkiintoista, sillä verenpainetauti altistaa mm. aivoverenkiertohäiriöille. Onkin mahdollista, että yhteys selittyy esimerkiksi verenpainepotilaiden lääkityksillä.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat yli 12 000 aikuisen yhdysvaltalaisen aineistoon.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2016;DOI:10.1001/jamaneurol.2016.2539)
http://dx.doi.org/10.1001/jamaneurol.2016.2539

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje