Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pallolaajennus pitää potilaat hengissä kummallakin stentillä

Pallolaajennus pitää potilaat hengissä kummallakin stentillä

Pallolaajennuspotilaiden ennuste on käytännössä yhtä hyvä riippumatta siitä asennetaanko heille tavallinen metallistentti vai lääkeaineita vapauttava stentti. Norjalaistutkimuksen havainto on mielenkiintoinen, sillä lääkestenttejä pidetään parempina, mutta tutkimusnäyttö nykyaikaisten menetelmien pitkäaikaisvaikutuksista on vähäistä.

Norjalaisten tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja sen perusteella pallolaajennuspotilaista noin 16–17 prosenttia menehtyi tai sairastui uuteen sydäninfarktiin riippumatta siitä saivatko he lääkestentin vai paljaan metallistentin. Tämä havaittiin kuuden vuoden seurannassa.

Joitain eroja potilaiden välillä kuitenkin oli, sillä lääkestentin saaneet säästyivät uusilta pallolaajennuksilta muita potilaita todennäköisemmin, vaikka tämä ei vaikuttanutkaan kuolleisuuteen. Uuden pallolaajennuksen tarvitsi 20 prosenttia metallistentin saaneista ja 17 prosenttia lääkestentin saaneista.

Tulokset perustuvat 9 000 pallolaajennuspotilaan kuusivuotiseen seurantaan. Osana tutkimusta puolet potilaista satunnaistettiin saamaan tavalliset metallistentit tai everolimuusia tai tsotarolimuusia sisältävät stentit.

Pallolaajennuksessa sydänpotilaan sepelvaltimon ahtauma avataan ja ahtaumakohtaan asennetaan stenttiverkko, joka pitää verisuonta auki ja vähentää uusia ahtaumia. Joskus itse stentti kuitenkin aiheuttaa verisuonen sisäkerrokseen liikakasvua ja ahtautumista, mutta tätä voidaan vähentää lisäämällä stenttiin solujen jakautumista estäviä lääkeaineita.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2016;375:1242–1252)
http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1607991

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje