Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aknelääke vähentää lapsipotilaiden leikkaushaavatulehduksia

Aknelääke vähentää lapsipotilaiden leikkaushaavatulehduksia

Bakteereja tappavaa aknelääkettä sisältävät ompeleet voivat suomalaistutkimuksen mukaan vähentää leikkauspotilaiden haavatulehduksia.

Marjo Renkon ja tutkimusryhmän havainnot perustuvat kokeeseen, jossa 1 600 alle 18-vuotiasta oululaista leikkauspotilasta satunnaistettiin saamaan tavalliset ompeleet tai aknelääkkeenä käytettävää triklosaania sisältävät ompeleet.

Kun tutkijat selvittivät potilaiden haavatulehdukset leikkausta seuraavan kuukauden ajalta, he havaitsivat tulehdukset noin puolet harvinaisemmiksi ryhmässä, joka oli saanut lääkeompeleet.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhden haavatulehduksen estämiseksi triklosaaniompeleita pitää käyttää 36 potilaalla, tutkijat laskivat.

Tutkijoiden tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että triklosaaniompeleet vähentävät lapsipotilaiden leikkaushaavatulehduksia. Samanlaisia tuloksia on saatu myös aikuispotilailla aiemmissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2016;DOI:10.1016/S1473-3099(16)30373-5
http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(16)30373-5

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje