Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kolmannes aivoinfarkteista yhteydessä eteisvärinään

Kolmannes aivoinfarkteista yhteydessä eteisvärinään

Mahdollisesti jopa kolmannes kaikista aivoinfarkteista johtuu eteisvärinä-rytmihäiriöstä, tuore selvitys osoittaa. Tutkimuksessa käytettiin potilastietoja 19 eri maasta vuosilta 2013–2014.

Tulosten perusteella aivoinfarktien ja eteisvärinän yhteys vaihtelee jonkin verran maittain, mutta keskimäärin noin 28 prosenttia aivoinfarkteista johtuu eteisvärinästä. Luku on hieman suurempi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja alhaisempi esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Aivoinfarktiin sairastuvat eteisvärinäpotilaat ovat myös keskimäärin vanhempia kuin muut infarktipotilaat ja heidän riskinsä menehtyä kuukauden sisällä sairastumisesta on suurempi.

Tulokset vahvistavat käsitystä eteisvärinästä aivoinfarktien merkittävänä riskitekijänä ympäri maailmaa. Onkin todennäköistä, että panostamalla eteisvärinän hoitoon myös aivoinfarktit vähentyisivät. Tälle olisi suuri tarve, sillä väestön ikääntymisen seurauksena eteisvärinä tulee yleistymään tulevina vuosikymmeninä.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:2197–2202)
http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.116.013378

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje