Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kannabiksen käyttö tulisi lopettaa ensimmäisen psykoosin jälkeen

Kannabiksen käyttö tulisi lopettaa ensimmäisen psykoosin jälkeen

Psykoosiin sairastuvien tulisi lopettaa kannabiksen käyttö tai ainakin vähentää sitä huomattavasti. Käytön jatkaminen suurentaa huomattavasti psykoosin uusiutumisen vaaraa.

Tiedot perustuvat brittitutkimukseen, johon värvättiin 256 ensimmäisen kerran psykoosiin sairastunutta 18–65-vuotiasta potilasta. Tutkijat selvittivät, miten usein potilaat käyttivät kannabista sairastumisen jälkeen, mutta myös kannabiksen vahvuuden.

Potilaista 25 prosenttia jatkoi kannabiksen käyttöä, 20 prosenttia oli lopettanut ja 40 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt säännöllisesti.

Kun potilaita seurattiin kahden vuoden ajan ensimmäisestä sairastumisesta, psykoosi uusiutui selvästi todennäköisimmin potilailla, jotka olivat jatkaneet kannabiksen käyttöä. Päivittäin polttavista ja vahvoja kannabislajikkeita käyttävistä jopa 58 prosenttia sairastui uudelleen.

Säännöllisesti kannabista käyttäneiden, mutta sairastumisen jälkeen käytön lopettaneiden riskit olivat kaikista pienimmät. Silti heistäkin 24 prosenttia sairastui uudelleen.

Aiemmissa tutkimuksissa kannabis on yhdistetty psykoosien kehittymiseen ja on todennäköisesti riskitekijä varsinkin nuorilla ja psykooseille jo valmiiksi alttiilla henkilöillä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2016;DOI:10.1016/S2215-0366(16)30188-2)
http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(16)30188-2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje