Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressi lisää sydänsairaiden naisten riskejä - koskee etenkin nuoria potilaita

Stressi lisää sydänsairaiden naisten riskejä - koskee etenkin nuoria potilaita

Sepelvaltimotautia potevat alle 50-vuotiaat naiset ovat poikkeuksellisen herkkiä stressin aiheuttamalle sydänlihaksen hapenpuutteelle. Havainto saattaa mm. selittää miksi sydäninfarktit ovat vaarallisempia nuorille naisille kuin samanikäisille miehille.

Tiedot käyvät ilmi 686 sepelvaltimotautia sairastavan 34–79-vuotiaan sydäntutkimuksista. Osallistujista 191 oli naisia.

Tutkijat kuvasivat potilaiden sydämiä stressiä aiheuttavan testin aikana, ja havaitsivat sydänlihaksen verenvirtauksen heikentyvän enemmän nuorilla naisilla kuin miehillä tai vanhemmilla naisilla. Ero miehiin oli huomattava, sillä 33 prosentilla alle 50-vuotiaista naisista stressi heikensi sydänlihaksen hapensaantia, mutta niin kävi vain 8 prosentille samanikäisistä miehistä.

Tutkijat huomauttavat tulosten perustuvan suhteellisen pieneen aineistoon, mutta tästä huolimatta tuloksia voi pitää uskottavina. Jos ne varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkäreiden olisi hyvä huomioida stressi etenkin nuorten naispotilaiden riskitekijänä. Sydänlihaksen hapenpuute aiheuttaa mm. sydäninfarkteja, joten on mahdollista, että alle 50-vuotiaat naiset ovat erityisen alttiita stressin aiheuttamille sydänoireille.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Journal 2016;5:e003630)
http://dx.doi.org/10.1161/JAHA.116.003630

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje