Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Fukushiman katastrofi nosti verenpaineita

Fukushiman katastrofi nosti verenpaineita

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ja sitä edeltänyt maanjäristys ja tsunami ajoivat yli 160 000 japanilaista evakkoon kodeistaan vuonna 2011. Monet menettivät tuolloin omaisuutensa ja työnsä, ja tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan tämä näkyy myös väestön verenpainelukemissa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 22 000 Fukushiman seudulla asuneen 40–74-vuotiaan terveystietoja vuosilta 2008–2010. Tietoja täydennettiin uusilla tutkimuksilla vuosina 2011–2013.

Analyysi osoitti verenpainelukemien nousseen väestössä, joka evakuoitiin kodeistaan, mutta myös evakuointialueiden läheisyydessä asuvien verenpaine nousi. Verenpaine nousi eniten miehillä, jotka olivat joutuneet evakkoon, ja heillä myös varsinainen verenpainetauti lisääntyi.

Muutokset olivat muutamia elohopeamillimetrejä, joten yksilötasolla ne eivät välttämättä ole mittavia. Väestötasolla tämän suuruiset muutokset voivat vuosien kuluessa kuitenkin näkyä korkeaan verenpaineeseen liittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien lisääntymisenä.

Tutkijat arvelevat verenpaineen nousun johtuvan monesta eri seikasta. Muun muassa elämäntapojen ja elämäntilanteen muutokset sekä stressi ja unihäiriöt voivat selittää havainnot. Luonnonkatastrofit voivat lisätä myös masennus- ja ahdistusoireita ja muita mielenterveysongelmia. Myös sydänoireiden ja niistä johtuvien kuolemien tiedetään lisääntyvän maanjäristysten ja muiden luonnonkatastrofien jälkeen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Hypertension-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2016;68:558–564)
http://hyper.ahajournals.org/content/68/3/558.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje