Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ja marjat ehkäisevät myös miesten sydänkohtauksia

Hedelmät ja marjat ehkäisevät myös miesten sydänkohtauksia

Runsaasti hedelmiä ja marjoja syövät miehet säästyvät muita todennäköisemmin sydänkohtauksilta ja aivoinfarkteilta, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa hyödyt liitettiin etenkin antosyaaniin ja flavanoneihin, joita saa sinisistä ja punaisista hedelmistä ja marjoista sekä sitrushedelmistä.

Tutkimuksessa 44 000 miestä seurattiin keskimäärin 24 vuoden ajan ja tuona aikana heistä 4 000 sai sydänkohtauksen ja 1 600 aivoverenkiertohäiriön.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista miesten ruokavaliotietoihin, eniten antosyaania saavien riski sairastua sydänkohtaukseen havaittiin 14 prosenttia pienemmäksi kuin niitä vähänlaisesti saavien. Runsas flavanonien saanti liittyi puolestaan 22 prosenttia pienempää riskiin sairastua aivoinfarktiin.

Tulokset vahvistavat ja laajentavat aiempaa tutkimusnäyttöä hedelmien ja marjojen terveyshyödyistä ja osoittavat antosyaanin ja flavanonien ehkäisevän myös miesten sydänoireita. Aiemmat tutkimukset on tehty lähinnä naisilla.

Suomessa keskeisiä antosyaanin lähteitä ovat etenkin mustikat, mutta flavanoneja saa lähinnä appelsiinista, mandariineista ja muista sitrushedelmistä. Varmin tapa saada terveyshyödyt on syödä hedelmät ja marjat tuoreina.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.133132)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.133132

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje