Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikoiden puolisot alttiita sairastumaan

Diabeetikoiden puolisot alttiita sairastumaan

Riski sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin näyttäisi olevan suurentunut henkilöillä, joiden puolisot sairastavat diabetesta. Tieto käy ilmi American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Diabeetikoiden puolisoiden riski sairastua diabetekseen oli noin 30 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joiden puolisot olivat terveitä. He olivat myös muita todennäköisemmin lihavia ja sairastivat sydän- ja verisuonitauteja ja metabolista oireyhtymää todennäköisemmin kuin terveiden osallistujien puolisot.

Osallistujien ikä, sukupuoli, painoindeksi, koulutustaso, tupakointi, alkoholin käyttö, perinnöllinen diabetesalttius, fyysinen aktiivisuus tai ruokavalio eivät selittäneet tuloksia, mutta on silti todennäköistä, että yhteiset elämäntavat selittävät havainnot ainakin osittain.

Aiemmissa tutkimuksissa avioparien on havaittu lihovan samaa tahtia, mutta he myös onnistuvat laihduttamisessa ja tupakoinnin lopettamisessa paremmin kuin yksin yrittävät.

Tutkimukseen osallistui 35 000 kiinalaispariskuntaa, joille tehtiin diabetesmittaukset ja terveystarkastus vuosina 2011–2012. Osallistujat olivat yli 40-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2016;DOI:10.1093/aje/kwv330)
http://dx.doi.org/10.1093/aje/kwv330

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje