Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rahapalkinto auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Rahapalkinto auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Tupakoinnin lopettaminen voisi onnistua paremmin, jos siitä tarjottaisiin tuntuva rahapalkinto. Sveitsiläistutkimuksessa tämä onnistui palkkioilla, jotka olivat suurimmillaan noin 1 400 euroa.

Sveitsiläisten tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä, ja niiden perusteella rahapalkinto kannusti 10 prosenttia tupakoitsijoista pysymään savuttomina vuoden ajan. Ilman rahakannustinta yrittäneistä samaan ylsi vain 4 prosenttia. Rahapalkkioita sai sitä enemmän mitä pitempään henkilö pysyi savuttomana.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä tutkimukseen osallistuneet eivät saaneet minkäänlaista ammattilaisapua tupakoinnin lopettamiseen. Ainoa apu oli kaikille osallistujille jaettu opaslehdykkä ja mahdollisuus vierailla tupakoinnin lopettamiseen opastavalla internetsivustolla.

Tutkimukseen osallistui 800 tupakoitsijaa, joista puolet satunnaistettiin rahapalkintoryhmään ja puolet verrokkiryhmään. Kaikki osallistujat olivat pienituloisia.

Sveitsiläisten tulokset viittaavat rahakannustimien voivan auttaa osaa tupakoitsijoista, vaikka he eivät saisi nikotiinikorvaushoitoa tai muita vieroitushoitoja. Vieroitushoitojen avulla mahdollisuudet kuitenkin paranisivat entisestään. Vieroitushoidoista riippumatta suurin osa lopettajista aloittaa tupakoinnin uudelleen kuukauden sisällä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of American College of Cardiology 2016;68:777–785)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716334477

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje