Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonot rasvat lyhentävät elinikää, hyvät rasvat pidentävät

Huonot rasvat lyhentävät elinikää, hyvät rasvat pidentävät

Ruokavalion rasvakoostumuksella voi olla suuri vaikutus siihen, miten pitkään ihminen elää. Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja syövät kuolevat varhemmin ja paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja syövät myöhemmin.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kahden suuren terveystutkimuksen aineistoja. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 83 000 naista ja 43 000 miestä, joista 33 000 kuoli 26–32-vuotisten seurantojen aikana.

Vaikka tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen syöminen liittyi suurentuneeseen vaaraan kuolla seurannan aikana, tuo vaara pieneni, jos huonoja rasvoja korvasi tyydyttymättömillä tai monityydyttymättömillä rasvoilla. Riski pieneni sitä enemmän mitä uutterammin rasvoja vaihtoi.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmin tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu rasvojen ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä.

Tyydyttyneitä rasvoja saa etenkin eläinrasvasta ja transrasvahappoja pikaruoasta. Tyydyttyneet ja monityydyttyneet rasvahapot ovat puolestaan kasvi- ja kalarasvoja.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;176:1134–1145)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.2417

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje