Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta ehkäisee ja ehkä myös lisää eteisvärinöitä

Liikunta ehkäisee ja ehkä myös lisää eteisvärinöitä

Vapaa-ajallaan liikuntaa harrastavat sairastuvat muita harvemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön, mutta tämä koskee vain kohtuullisesti liikkuvia. Kovempi ja rankempi harrastaminen vie hyödyt ja saattaa jopa altistaa eteisvärinälle, norjalaistutkimus osoittaa.

Norjalaistutkijoiden mukaan raja kulkee kävelyssä ja pyöräilyssä. Neljä tuntia viikoittain niitä tai vastaavia liikuntamuotoja harrastavat sairastuvat eteisvärinään noin viidenneksen harvemmin kuin henkilöt, jotka liikkuvat vain vähän.

Liikuntaan liitettyä suojavaikutusta ei enää näkynyt osallistujilla, jotka harrastivat fyysisesti rankempia liikuntamuotoja ja urheilulajeja. Kovaa ja kilpailumaisesti liikuntaa harrastavat saattoivat jopa olla suurentuneessa sairastumisvaarassa, mutta tältä osin tulokset olivat epävarmoja.

Tutkijat selvittivät myös liittyykö alhaiseen sydämen leposykkeeseen eteisvärinän vaaraa, kuten joissain tutkimuksissa on havaittu. Tulosten perusteella näin on, ja tuo vaara suurenee tasaisesti mitä alhaisempi syke on. Hyväkuntoisten ja kovaa harjoittelevien leposyke on yleensä alhainen.

Tutkimukseen osallistui runsaat 20 000 keskimäärin 38-vuotiasta miestä ja naista, joita seurattiin kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuona aikana 750 osallistujalla diagnosoitiin eteisvärinä.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2016;37:2307–2313)
http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehw059

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje