Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikuntasuositusten minimitaso ei välttämättä riitä sairauksien ehkäisyyn

Liikuntasuositusten minimitaso ei välttämättä riitä sairauksien ehkäisyyn

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkia liikkumaan vähintään runsaan kahden tunnin reipasta kävelyä vastaavan määrän viikoittain, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei todennäköisesti riitä ehkäisemään monia keskeisiä sairauksia.

British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin varsinaisten liikuntaharrastusten lisäksi työssä, kotona ja muissa aktiviteeteissa kasaantuvaa viikoittaista liikkumisen kokonaismäärää.

Tulosten mukaan riski sairastua diabetekseen, rinta- tai suolistosyöpään, sydänsairauksiin tai aivoinfarktiin pienenee tasaisesti kokonaisliikuntamäärän kasvaessa, mutta verrattuna WHO:n minimitasoon, parhaat terveyshyödyt saa noin 5–6-kertaisilla määrillä. Käytännössä tällaisiin määriin pääsee kokonaisvaltaisesti liikunnallisella elämäntavalla, jossa vapaa-ajan harrastusten lisäksi suositaan työmatkaliikuntaa ja ollaan muutenkin aktiivisia.

Monissa tutkimuksissa terveyshaittojen on havaittu kasautuvan henkilöille, jotka istuvat paljon ja joiden päivässä on paljon fyysisesti passiivisia jaksoja. Nyt julkaistut tulokset tukevat näitä havaintoja ja kannustavat ihmisiä olemaan fyysisesti aktiivisia muulloinkin kuin lenkkipolulla.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 174 aikaisemman tutkimuksen aineistot.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;354:i3857)
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i3857

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje