Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinät voivat vähentää tulehdusta

Pähkinät voivat vähentää tulehdusta

Runsas pähkinöiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella vähentää tulehduksista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksia. Aiemmissa tutkimuksissa pähkinät on yhdistetty myös mm. pienentyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella hyödyt saa, kun pähkinöitä nauttii vähintään viidesti viikossa. Tämä näkyy selvästi pienempinä CRP- ja interleukiini 6 -tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksina verrattuna henkilöihin, jotka syövät pähkinöitä hyvin harvoin tai eivät lainkaan.

Tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet myös pienenivät osallistujilla, jotka seurannan aikana lisäsivät pähkinöiden osuutta ja vähensivät lihan määrää ruokavaliossaan. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä, muusta ruokavaliosta ja monista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.

Tulokset tukevat ja laajentavat käsitystä pähkinöiden terveyshyödyistä. Havainnot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat viiden tuhannen miehen ja naisen terveystietoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.134205)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.134205

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje