Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimut lihottavat etenkin geneettisesti alttiita

Sokerilimut lihottavat etenkin geneettisesti alttiita

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat ja mehut on useissa tutkimuksissa yhdistetty liikakilojen kertymiseen ja lihavuuteen. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät varsinkin henkilöillä, jotka ovat geneettisesti alttiita lihomiselle.

Tulosten perusteella sokeroituja juomia nauttivat olivat muita lihavampia ja yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän sokerijuomia kulutti. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien geneettisestä lihavuusriskistä, mutta yhteys näkyi etenkin lihavuusgeenien kantajilla. Yhteys oli myös sitä voimakkaampi mitä useampia riskigeenimuotoja henkilöllä oli ja mitä enemmän hän sokerijuomia joi.

Samansuuntaisia havaintoja on saatu mm. Yhdysvalloissa, mutta ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimuksessa käytettiin kahteen eri tutkimukseen osallistuneen 27 000 ruotsalaisen terveys-, elämäntapa- ja geenitietoja.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.126052)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.126052

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje