Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta tepsii vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen

Liikunta tepsii vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen

Liikunta saattaa olla jopa luultua parempi ja nopeampi apu vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten mukaan verenpaine laskee jo yhden liikuntakerran jälkeen.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia sairastavien verenpaine ei aina laske edes usean lääkkeen yhteisvoimin.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kaksikymmentä keskimäärin 54-vuotiasta verenpainepotilasta osallistui kolmeen eri ryhmään kolmena eri päivänä. Yhtenä päivänä he lepäsivät ja muina päivinä osallistuivat 45-minuuttiseen kevyeen tai kohtalaisen intensiiviseen aerobiseen liikuntaharjoitukseen. Kaikki osallistujat sairastivat vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia.

Lepopäivään verrattuna osallistujien systolinen verenpaine laski kummankin liikuntakerran jälkeen 8–9 mmHg, mutta diastolinen verenpaine laski vain kevyen liikunnan jälkeen. Kevyt liikunta oli muillakin mittareilla parempaa ja sen suomat verenpaineen alentumat havaittiin pitempään, vielä 10 ja jopa 19 tuntia myöhemmin. Rankemman liikunnan vaikutukset nähtiin vain liikuntaa seuraavien viiden tunnin ajan.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Hypertension 2016;34:p1317–1324)
http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2016/07000/Effects_of_aerobic_exercise_intensity_on.13.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje