Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rintaa ei tarvitse poistaa varhaista rintasyöpää sairastavilta

Rintaa ei tarvitse poistaa varhaista rintasyöpää sairastavilta

Varhaisen rintasyövän leikkaushoidossa pyritään aina säästämään rinta, jos suinkin mahdollista. Yhdistettynä sädehoitoon rinnan säästävä leikkaus on myös mahdollisesti tehokkaampi hoito kuin rinnan poistoleikkaus.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Lancet Oncology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 37 000 rintasyöpään sairastunutta hollantilaisnaista seurattiin kymmenen vuoden ajan. Noin puolet naisista oli ohjattu rinnan poistoleikkaukseen ja puolet rinnan säästävään leikkaukseen ja sädehoitoon.

Tulosten perusteella potilaiden ennuste oli parempi ryhmässä, joka hoidettiin säästävällä leikkauksella ja sädehoidolla. Heidän riskinsä menehtyä kymmenen vuoden seurannan aikana oli pienempi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Täysin varmoja tulokset eivät kuitenkaan olleet, sillä erillisessä osa-analyysissa yhteys koski lähinnä varhaisessa vaiheessa olevaa syöpää sairastavia, joiden tauti ei ollut levinnyt imusolmukkeisiin.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat rinnan säästävän leikkauksen olevan vähintään poistoleikkauksen veroinen hoito varhaista rintasyöpää sairastaville, kun leikkauksen lisäksi potilaille annetaan sädehoitoa. Suomessa kasvaimen poisto tehdään rintaa säästävästi aina, kun se on mahdollista.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu noin joka yhdeksäs nainen.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Oncology 2016;DOI:10.1016/S1470-2045(16)30067-5)
http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(16)30067-5

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje